2018-08-19 556 浏览
香港人生活节奏好快,食餐饭都有限时要急急脚,咁又点可以放慢脚步呢?今日适逢朋生日,我地决定去享受下法国人既慢活节奏,摸下酒杯底,倾下趣事,说说我们的那些年。餐厅环境高贵雅致,餐桌简洁干净,放左一盏灯饰同小型干花瓶,同埋一套正统既餐具,未开始食已经感受到餐厅既认真。 餐厅主要有3个 Menu (6 Course、8 Course、9 Course),而我地今日想把酒谈欢,所以就拣左佢地既新Menu – 6 Course Wine Pairing Menu! 先来自家制面包面包有四款,新鲜既面包好软熟,随面包附上既洋葱番茄酱好有惊喜,洋葱既甜番茄既酸,味道配合得好好!头盘 - 烟熏北海道八爪鱼店员上菜时会用盖盖住,一打开个盖果阵烟熏味出晒黎呢个北海道八爪鱼口感超级爽口,配以鱼子、青瓜粒、菠萝粒,同埋巨峰提子片。底部既系马令(即蛋白+糖)打出黎,味道颇甜,用来配八爪鱼可特显那烟熏味道,好得意白酒 - Macon-Lugny Lea Charmes 2016 呢支白酒用黎配烟熏北海道八爪鱼真系好岩,酒味较啖带少许酸,绝唔会抢左食物既味道!口感带点dry,几得意!蜜瓜冻汤冻汤以透明玻璃碗盛住,厨

先来自家制面包
自家制面包

头盘 - 烟熏北海道八爪鱼
烟熏北海道八爪鱼
店员上菜时会用盖盖住,一打开个盖果阵烟熏味出晒黎

Macon-Lugny  Les  Charmes  2016

蜜瓜冻汤
冻汤以透明玻璃碗盛住,厨师加左啲干冰,黎既时候发出阵阵仙气,卖相好得
上面有3片Parma Ham,一咬落去脆卜卜,好得意!冻汤质感幼滑creamy,厨房将西班牙辣椒溶入汤内,可以同时饮到西班牙辣椒味,亦有甜甜既蜜瓜味,果种味觉享受真是第一次食到!

Museum Reserva
Museun  Reserva
酒味比较淡,带点涩,用黎配冻汤既酸甜,形成对比!

香煎法国鹅肝
鹅肝外围以黑醋围住,旁边有开心果碎可连同鹅肝一齐食,可减轻鹅肝既油腻感。鹅肝左手边既系南瓜,可中和鹅肝那浓郁既味道!鹅肝好厚身,煎得好香,外面脆,内里软淋,油脂丰腴,口感滑嫩creamy,正呀

Chateau Moulin de Bel-Air 2014
Chateau  Moulin  De  Bel  Air  2014
酒味比刚才那支Museum 浓郁,味道带酸,用黎配鹅肝好夹!

青柠檬雪葩
食完咁浓味既鹅肝,又系时候清一清味雷!雪葩用冰冻既石锅装住,真够特别!果阵青柠檬味激酸,成个人醒晒
入口清新,好Re-fresah!

红酒𢙓和牛面颊肉
呢个和牛面珠灯,厨师用红酒腌过再以低温慢煮,所以一咬落去,入口即溶,完全感受到果种丰富既骨胶原,真心好正
和牛上面既系炸蒜条,炸至金黄,脆卜卜
配菜有蒜粒同杂菌,配以青豆蓉做了底汁!

Chateau Cotes De Rol 2011
Chateau  Cotes  De  Rol  2011
呢支酒好香葡萄味,酒味同之前果两支比较系最浓郁,口感幼滑丰厚,用黎配红肉真系好岩。

木糠蛋糕
木糠蛋糕

仲有甜品,唔太甜几好味~

Jasmine Tea

食完咁丰富既晚餐,最后饮返杯餐饮消消酒意,真系好满足啊

*P.S. 1款白酒/3款红酒,餐厅都拣得好好,每支酒都绝对配合到当时既菜式,而且味道由淡至浓,好分明,每支酒都有各自既特别之处,可见餐厅真系非常认真,餐具、摆碟、选料都一丝不苟,服务也非常周到,每次上菜都会为我地作简单介绍,这晚实在好满意亦好满足!
庆祝纪念
生日