平时食开下午茶多数都系西式甜品配上英式茶,今次我就专程体验一下究竟中式嘅high tea系乜样。今次到访西九故宫博物馆体验一下以清朝皇室设计为蓝本嘅《下江南》。皇帝多宝格下午茶套餐 $488多宝格名字嘅由来来自紫禁城干清宫嘅收纳古玩嘅陈列格,今次就用咗相同嘅概念去设计下午茶。圆形嘅陈列格内层用左一高一低嘅设计,令到每一样甜点都可以比近距离观察到。🌟虾饺皇会有两款唔同颜色嘅虾饺,颜色系随机嘅,可能系紫色、黑色、绿色等等。虾饺皮薄内里嘅鲜虾又大只。🌟炸蟹钳薄薄嘅炸皮炸得刚好,蟹肉多汁又鲜甜。🌟奶黄流沙包中层嘅流心充满咸香味,好过瘾。🌟芝麻卷黑色嘅芝麻卷口感爽牙又重黑芝麻香。🌟紫薯糕紫色嘅紫薯糕口感松软又有紫薯独有嘅甜味。🌟金丝香芋酥金黄色一丝丝嘅外层,食落层次丰富又有绵密嘅口感。🌟橘子包外型同橘子一样,内层系幼滑嘅吉士。🌟花好月圆黄色月亮形状嘅蛋糕上面有金色闪粉嘅云朵装饰,入面系榛子朱古力慕丝,好香浓嘅朱古力味。🌟老姜茶汤丸传统嘅中式汤圆,好香姜嘅辛辣味。🌟鲜杂果鸳鸯凉粉多款鲜果(火龙果、哈密瓜和蓝莓等等)配上冰凉嘅凉粉,好消暑。🌟中国茶

皇帝多宝格下午茶套餐 $488

🌟虾饺皇

🌟炸蟹钳
薄薄嘅炸皮炸得刚好,蟹肉多汁又鲜甜。

🌟奶黄流沙包
中层嘅流心充满咸香味,好过瘾。

🌟芝麻卷
黑色嘅芝麻卷口感爽牙又重黑芝麻香。

🌟紫薯糕
紫色嘅紫薯糕口感松软又有紫薯独有嘅甜味。

🌟金丝香芋酥
金黄色一丝丝嘅外层,食落层次丰富又有绵密嘅口感。

🌟橘子包
外型同橘子一样,内层系幼滑嘅吉士。

🌟花好月圆

🌟老姜茶汤丸
传统嘅中式汤圆,好香姜嘅辛辣味。

🌟鲜杂果鸳鸯凉粉

🌟中国茶