听闻故宫有间不错的中菜馆,同家母行完故宫就顺道黎试下啦~餐厅唔系想像中好传统既风格,反而系比较新式的装潢,但系壁画上就有古代名画,系细节位上带出中国风格。餐牌有套餐选择,尚算实惠,款式选择亦都不少如果唔想叫套餐亦可以单点,选择更多,例如宫廷主食,点心等等都十分吸引架!套餐可以优惠价嗌杯特饮,我就拣左杯百香果青柠乌龙,原来好似台式手摇店咁架,方便饮唔晒都可以拎走饮~味道方面都唔错,唔会太甜,百香果味及茶香味都平衡到。我地叫左两个套餐,小食方面就叫左花雕醉鸡,盐水鸭及四喜烤麸花雕醉鸡既酒香味好突出,鸡肉嫩滑,鸡皮都好弹牙,不过就略嫌少少细件(可能我大食XD)盐水鸭都好味,鸭肉唔会鞋四喜烤麸做得不错,作为小食都几适合,口感特别。山西肉夹馍家母点的主食,因为平时比较少食,我亦系第一次食呢估唔到又几得意,同平时食既夹饼/薄饼唔一样,外皮酥脆,入面夹住左D肉及洋葱整体上都几好味酥油野鸡瓜面我就叫左依碗酥油野鸡瓜面,面质软硬适中,比平时食开既面类好似营养成份更高呢!鸡肉好嫩滑,沙底望落好似会好油腻,但其实饮落唔会最后我地仲叫左个小笼包食,都唔错架皮薄,汤清甜,肉都好味黎到故宫大家都可以黎依间试下架~
听闻故宫有间不错的中菜馆,同家母行完故宫就顺道黎试下啦~

餐牌有套餐选择,尚算实惠,款式选择亦都不少

味道方面都唔错,唔会太甜,百香果味及茶香味都平衡到。

我地叫左两个套餐,小食方面就叫左花雕醉鸡,盐水鸭及四喜烤麸

盐水鸭都好味,鸭肉唔会鞋
四喜烤麸做得不错,作为小食都几适合,口感特别。

山西肉夹馍

家母点的主食,因为平时比较少食,我亦系第一次食呢
整体上都几好味

酥油野鸡瓜面

鸡肉好嫩滑,沙底望落好似会好油腻,但其实饮落唔会

最后我地仲叫左个小笼包食,都唔错架

皮薄,汤清甜,肉都好味

黎到故宫大家都可以黎依间试下架~