rosewood酒店既下午茶又系出名好难book 要准时每个月1号9点上网站book位 butterfly room 又真系我试过质素最好(both 食物& service) 性价比亦最高既一间 今次我食既系festive新年既menu 会贵过平时𝑨𝒇𝒕𝒆𝒓𝒏𝒐𝒐𝒏 𝑻𝒆𝒂 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒆𝒅 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒂 𝒔𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒐𝒇 𝒕𝒆𝒂 $998 (+10%)-𝑻𝒓𝒂𝒅𝒊𝒕𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑭𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓 𝑺𝒂𝒏𝒅𝒘𝒊𝒄𝒉𝒆𝒔 · 𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 & 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩 牛油果蟹肉⭐️· 𝘾𝙖𝙫𝙞𝙖𝙧 & 𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 鱼子酱烟三文鱼· 𝘽𝙡𝙪𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 & 𝙏𝙪𝙧𝙠𝙚𝙮 芝士火腿⭐️· 𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 & 𝙀𝙜𝙜 𝙈𝙖𝙮𝙤𝙣𝙣𝙖𝙞𝙨𝙚 黑松露蛋沙律食过最好食既finger sandwiches 内馅配搭出色 面包唔同颜色又真系食得出有唔同味 如果可以更软熟就好 最喜欢牛油果蟹肉-𝑪𝒍𝒂𝒔𝒔𝒊𝒄 𝑺𝒄𝒐𝒏𝒆𝒔 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒆𝒅 𝒘/ 𝑪𝒍𝒐𝒕𝒕𝒆𝒅 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 & 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑱𝒂𝒎· 𝙊𝙧𝙞𝙜𝙞𝙣𝙖𝙡· 𝙍𝙖𝙞𝙨𝙤𝙣口感松脆干身 唔油腻 不过我自己就觉得可以再黏口啲啲 依家

𝑻𝒓𝒂𝒅𝒊𝒕𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑭𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓 𝑺𝒂𝒏𝒅𝒘𝒊𝒄𝒉𝒆𝒔
· 𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 & 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩 牛油果蟹肉⭐️
· 𝘽𝙡𝙪𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 & 𝙏𝙪𝙧𝙠𝙚𝙮 芝士火腿⭐️
Traditional  Finger  Samdwiches

· 𝙊𝙧𝙞𝙜𝙞𝙣𝙖𝙡
· 𝙍𝙖𝙞𝙨𝙤𝙣
scones

口感松脆干身 唔油腻 不过我自己就觉得可以再黏口啲啲 依家中间有啲似饼干质感 唔够软
𝑪𝒉𝒂𝒎𝒑𝒂𝒈𝒏𝒆 𝑪𝒐𝒍𝒅 𝑩𝒓𝒆𝒘 𝑻𝒆𝒂 (+$100)
𝙚𝙖𝙧𝙡 𝙜𝙧𝙚𝙮, 𝙧𝙤𝙨𝙚, 𝙚𝙡𝙙𝙚𝙧 𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧
好特别既一款饮品 入口接骨木花同埋earl grey既佛手柑好香 再带champagne颇甜既柚 可惜玫瑰味较淡
𝑻𝒂𝒃𝒍𝒆𝒔𝒊𝒅𝒆 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒆𝒅 𝑪𝒂𝒌𝒆𝒔, 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒓𝒊𝒆𝒔 & 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆𝒔
· 𝙍𝙖𝙨𝙥𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙋𝙪𝙛𝙛 红桑子泡芙⭐️
· 𝙁𝙞𝙣𝙖𝙣𝙘𝙞𝙚𝙧 费南雪蛋糕
· 𝙍𝙖𝙨𝙥𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙏𝙖𝙧𝙩 红桑子挞⭐️
· 𝙍𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝘾𝙪𝙨𝙩𝙖𝙧𝙙 红豆卡士达
Puff  and Financier
Tart

𝑪𝒐𝒏𝒇𝒆𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏𝒂𝒓𝒚 𝑻𝒓𝒐𝒍𝒍𝒆𝒚
· 𝙏𝙖𝙝𝙞𝙩𝙞𝙖𝙣 𝙑𝙖𝙣𝙞𝙡𝙡𝙖 𝙈𝙞𝙡𝙡𝙚 𝙁𝙚𝙪𝙞𝙡𝙡𝙚 云呢拿千层蛋糕⭐️
· 𝙂𝙧𝙖𝙥𝙚𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙏𝙖𝙧𝙩 西柚挞⭐️
· 𝙈𝙖𝙙𝙚𝙡𝙚𝙞𝙣𝙚 玛德莲蛋糕
· 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙈𝙖𝙧𝙗𝙡𝙚 𝘾𝙖𝙠𝙚 朱古力云石蛋糕
· 𝙍𝙖𝙨𝙥𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙈𝙖𝙘𝙖𝙧𝙤𝙤𝙣 红桑子马卡龙

· 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙍𝙤𝙡𝙡 朱古力卷蛋⭐️
· 𝙍𝙚𝙙 𝙑𝙚𝙡𝙫𝙚𝙩 𝘾𝙖𝙠𝙚 红丝绒蛋糕
· 𝙈𝙖𝙣𝙙𝙖𝙧𝙞𝙣 𝙊𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 𝙏𝙖𝙧𝙩 柑橘挞
· 𝘽𝙚𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙬/ 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙈𝙤𝙪𝙨𝙨𝙚 杂莓配慕斯
· 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 & 𝙃𝙖𝙯𝙚𝙡𝙣𝙪𝙩 𝘽𝙧𝙞𝙩𝙩𝙡𝙚 脆心榛子朱古力⭐️
· 𝘿𝙪𝙡𝙘𝙚𝙮 & 𝙒𝙖𝙡𝙣𝙪𝙩 𝘽𝙧𝙞𝙩𝙩𝙡𝙚 脆心合桃杜斯朱古力
· 𝙋𝙖𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩 & 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙋𝙧𝙖𝙡𝙞𝙣𝙚 热情果软心朱古力
Confectionary  Trolley

招牌mille feuille果然出色 酥皮松脆厚身实在 无过分松散 富牛油香再带焦糖香甜 中间既cream软滑厚身 唔系带空气感 同时唔会腻;西柚挞较为清新 西柚带点苦涩 又清甜;朱古力卷蛋亦唔错 系颇浓既牛奶朱古力 蛋糕好有弹性忌廉超厚实;呢三款较为出色;其余味道上其实都可以接受 偏甜但唔会死甜 (trolley上既desserts同埋scones都可以refill)
—————————————————————
😋 taste? 8.3/10
🥳 environment? 8.7/10
🤑 cp value? 7/10
🤩 revisit? 7.65/10
—————————————————————
📍 The Butterfly Room
Rosewood Hong Kong, Victoria Dockside, 18 Salisbury Road Hong Kong