2018-01-05 961 浏览
新一年同农历新年一样,都要同屋企人好好食一餐团聚,平时我们都会去大排挡围住张圆枱热闹咁食饭,今次我地都唔例外去左私房菜馆食围饭,之前都听闻过依间菜馆几高评价,加上我地一家人亦有兴趣,所以预约座位同订定套餐菜馆位置离观塘地铁站大约8-10分钟路程,虽然系工业大厦楼上,但幸好大厦只有一个停车场出入口,入到去靠右边搭客电梯,一出电梯对正门口就到了入到店内范围唔算好大,每张都系圆枱,有大同细枱,我都比较喜欢坐圆枱,放饭𩠌都可以放多些,点左个四人套餐,先上前菜拼盆同鱼汤过下口瘾先麻辣卤水拼盆(例)拼盆中有三款不同前菜,分别有麻辣手撕鸡、卤水大肠同金钱肚,但因为我地都唔食牛,所以菜馆帮我地改左椒盐豆腐,每款前菜份量都唔少,椒盐豆腐外皮薄粉得黎又带少少脆口,咬一口豆腐依然非常嫩滑且豆味香浓,食落完全唔会觉得好热气。麻辣手撕鸡拌左青瓜丝,鸡丝有咬口配埋清爽青瓜丝一齐食好惹味,麻辣味够香且带微辣,正啊!卤水大肠切好摆齐整,清得干净又无肥膏,卤得相当入味,入口好软熟,虽然食得多唔好,但食到停唔到口砂锅什菌龙趸骨汤鱼汤用左龙趸骨、什菌同豆腐粒煲成,味道甜得黎又有浓郁鱼香,汤入面无落姜丝,但依然唔会跑出腥味,

麻辣卤水拼盆(例)
椒盐豆腐 - 麻辣卤水拼盆
椒盐豆腐 - 麻辣卤水拼盆
麻辣手撕鸡 - 麻辣卤水拼盆
卤水大肠 - 麻辣卤水拼盆

砂锅什菌龙趸骨汤
鱼汤用左龙趸骨、什菌同豆腐粒煲成,味道甜得黎又有浓郁鱼香,汤入面无落姜丝,但依然唔会跑出腥味,愈饮愈唔会感到涩口,唔错呢
砂锅什菌龙趸骨汤

菊子鱼 (东星斑养鱼12两)
整条东星斑养鱼切件再用滚油落获酥炸,炸至金黄色再每件放上碟排好,每件鱼上的淋左柚子汁,味道酸酸甜甜,清新开胃又解去油腻感,最值得赞既系鱼块外皮粉薄,咬既时候有酥脆口感同声音发出,肉质保持嫩滑,出色之作
菊子鱼 (东星斑养鱼12两)

蒜蓉粉丝蒸蛏子皇
份量系按人头,平时食炒蛏子就食得多,蛏子皇真系好少食,蛏子皇每只都大大只,咬落去蒸得刚刚好,弹牙厚肉,加上面头铺满大量蒜蓉,离远闻到已然好香,底层系粉丝,粉丝爽口弹牙又入味,沾满豉油汁咁蒸真系无得输,送饭一流啊
蒜蓉粉丝蒸蛏子皇

金丝翡翠凤尾虾
碌壳凤尾虾放系翠玉瓜上面,顶层系素翅,旁边放左冬菇片,再淋上芡汁,虾肉爽口够弹牙,翠玉瓜入口软腍清甜,整体味道相当清新
金丝翡翠凤尾虾

碧绿炒花枝片
花枝片口感爽劲,煮得刚刚好又容易咀嚼,仲有配埋我最爱既西兰花,食得超满足啊
碧绿炒花枝片

金华玉树鸡半只
净系光看卖相已经好有气势,每件鸡肉都配左一块金华火腿,鸡肉嫩滑浓郁,金华火腿甜甜地,竟然唔同平时食落既咁咸,两样野一口咁食味道好夹
金华玉树鸡
金华玉树鸡

士多啤梨骨
本以为食落去会有好强烈既士多啤梨味,幸好味道不会太酸,食落都似平时食既咕噜汁,金沙骨炸得几香脆,又一送饭之选菜式
士多啤梨骨

蟹油银芽炒面
离远已闻到阵阵香味,而且好有获气,炒面够弹牙,浓得黎又够惹味,食个时仲有微微既蟹油香,唔错喔
蟹油银芽炒面

是日甜品系芒果布丁,另附上花奶,倒少少同布丁一齐食似足我地细个系酒楼食到既味道,好弹好爽,芒果味又够香唔会太甜。
芒果布丁
食完甜品真系投降了,其实食到一半既菜式我地已经差唔多饱,当然余下既𩠌菜我地都有打包走,好味又唔浪费,下次再同成班朋友家人空肚子黎食过!