2018-11-23 114 浏览
Deer kitchen 系我地食开的 lunch 地点之一,久不久都会去一次,质素有保证。前排再去食了闭门羹,原来搬左位置,今晚OT 完,约同事去探吓新场,位于 附近the wave 的六楼。一上lift 便是开门见山的布局,场地比旧店「四正」,全店仍旧以小鹿为主题布置,柔和dim灯够气氛。晚市最令人感动的,系happy hour 酒水 buy one get one free ! 乜都唔好讲住,来一round 先啦 !Erdinger $68House wine $58呢个价,系买一送一架,即系共两杯德国啤 + 两杯红酒 ,抵到呢 ~~ 不醉无归 🍻叫左个 dinner set, 有餐汤+餐包+头盘+茶,餐包 - common 野,附上榄橄醋,包略为涷左D,要新鲜暖笠笠先够吸引。南瓜汤 - 暖暖地,甜甜地,飮到有南瓜蓉莲雾青菜沙律- 黑醋沙律,集合不同配料每款少少,健康好味。慢煮纽西兰牛柳伴香煎砵酒鹅肝$308 (with set)层层叠的菜式,「了」开之后原来都几多野。上层是鹅肝,外皮煎得薄脆,内𥚃是啖啖浓味的鹅肝,少少已经好滋味 中层是牛柳,有牛味但略为熟左D,可能慢煮便会熟

! 乜都唔好讲住,来一round 先啦 !

Erdinger $68
House wine $58

叫左个 dinner set, 有餐汤+餐包+头盘+茶,

南瓜汤 - 暖暖地,甜甜地,飮到有南瓜蓉

莲雾青菜沙律- 黑醋沙律,集合不同配料每款少少,健康好味。

慢煮纽西兰牛柳伴香煎砵酒鹅肝$308 (with set)
层层叠的菜式,「了」开之后原来都几多野。

中层是牛柳,有牛味但略为熟左D,可能慢煮便会熟DD?不过配上红酒都几好享受。

下层是紫薯蓉,好滑好香甜的紫薯呀!
仲有几条菜蔬,生生地够口感又够 fresh 。

秘制大虾天使面 $140
呢碟我地俾五星,坚好味。
秘制虾酱系辣架,番茄酱底加上好多虾干仔,少少酸好香口。
天使面丝丝幼细,索晒D汁,越食越辣,越辣越爱!果然真系秘制酱汁,第一次食到咋,爱辣人仕必试!

而煎虾就肉质细实,可惜每人先得半只,试唔清真味。

朱古力心太软配雪糕 $78
好 lava 好流心好滑,朱古力唔算太 dark,个人钟意苦D。雪糕分开小碗仔上,劲涷 too hard,
要将佢放埋心太软旁边先掂。

餐饮涷柠茶

原来有套餐做紧 special price ,
Snack + salad + pasta /risotto / pizza + drinks 都唔使三百,认真抵食。下次下次