2021-04-18 311 浏览
最近食肉嘅食欲大增,亦会成日谂起不如食泰国菜,因为泰国菜比我嘅印象系比较多肉,近近哋去铜锣湾食,上OpenRice见到有间新开冇耐嘅泰菜,位置非常方便,喺怡和街一条小巷入面嘅大厦。里面嘅环境装修得几有格调,好中意佢以蓝色同埋海洋为主题💙Cocktail同mocktail都系餐厅自己调配,比一般嘅cafe有特色,亦突显出心思。餐厅嘅食物定价偏高,款式都可以话系应有尽有,有啲菜式亦系餐厅独有。VIRGIN TASTE OF MAYA,材料有橙、菠萝、蝶豆花、雪碧,橙、菠萝、雪碧本身都系偏甜,应该好多人都啱饮,加埋蝶豆花个层次又提升咗。PHUKET VIVA,有青柠、橙汁、雪碧、红酒,配搭好有新意,同上一款mocktail一样有橙汁同埋雪碧,甜甜哋,同时亦加入咗红酒,对味蕾嘅刺激感相对浓烈。同其他泰国餐厅一样有柚子沙律,柚子沙律几开胃所以拣佢做前菜。好耐冇食柚子觉得好开胃,食啖啖沙律都食到清甜嘅柚子,好正😆除咗柚子仲有腰果、辣椒,好中意食腰果🤤香脆口感。最有新意嘅系加入咗带子刺身,带子大粒又新鲜。烧虎虾有三大只,都几爽口弹牙,仲食到啲虾膏😍同埋冇腥味。开头拣呢个都惊惊哋黑胡椒汁会吾会好辣,好

里面嘅环境装修得几有格调,好中意佢以蓝色同埋海洋为主题💙

VIRGIN TASTE OF MAYA

PHUKET VIVA

柚子沙律

烧虎虾有三大只,都几爽口弹牙,仲食到啲虾膏😍同埋冇腥味。开头拣呢个都惊惊哋黑胡椒汁会吾会好辣,好彩吾会,微微辣嘅味道配虎虾好夹!原来呢道菜吾只虎虾,底下系淮山切成嘅丝😳就咁食冇乜味,啲淮山丝索晒啲黑胡椒汁好入味👍🏼
烧虎虾配黑胡椒汁

烧安格斯牛肉沙律卖到200几蚊系有佢嘅原因,安格斯牛肉每一块烤嘅火候都烤得啱啱好。牛肉嘅肉汁都好丰富,烧嘅味道都明显,然后牛肉嘅口感入口即溶💯
烧安格斯牛肉沙律
2021-04-12