2023-06-22
素食文化近年越来越流行,但边个话食素一定系绿油油一片,一样可以千变万化~满足口腹架。今次就去荃湾其中一间新式餐厅「找素」!店铺装修好少女心💓粉红粉红之余,每个角落摆满可爱公仔,天花仲有梦幻热气球添🌈❥ 和风照烧汁素鳗鱼薄饼($188)薄脆饼底好香口,加上甜甜嘅照烧汁,甜脆甜脆又系直中我口味✌🏻主角素鳗鱼~喂你扮得真系好似㖞🤣吾单止外表有精细甘模仿鱼肉同鱼皮,连口感都好似真鳗鱼甘软绵绵。另外薄饼上面都仲有好多材料,包括翠玉瓜、芦笋、菇菌,全部都好新鲜爽脆💚❥ 百灵菇青酱鲜豆包黑松露薯蓉焗千层阔面($188)上枱超级热辣辣🔥面头有巨多拉丝芝士,边边位置芝士仲有脆边,超邪恶呢😈第一次食百灵菇,口感几爽滑,仲好有鲜味🍄由于都几厚切,所以满足感可以媲美食肉肉🤭 千层面系我印象中一直都系软冧冧嘅一道菜,但呢一个面皮完全系刷新左我嘅观念⚡️千层面居然系可以咁QQ 🤤加上中间薯蓉顺滑,又有新鲜豆包嘅软绵,多重口感对比令成道菜食极都有吾闷🤣 些许番茄汁酱点缀住仲吾会腻添🍅 ❥ 香芒牛油果苜蓿芽手卷(跟餐+$18)苜蓿芽对我而言非常新奇😝上网睇左下资料,原来系一种蛋白质几高嘅碱性蔬菜,营养素矿物质满满🈵️味道
❥ 和风照烧汁素鳗鱼薄饼($188)
❥ 百灵菇青酱鲜豆包黑松露薯蓉焗千层阔面($188)
❥ 香芒牛油果苜蓿芽手卷(跟餐+$18)
苜蓿芽对我而言非常新奇😝上网睇左下资料,原来系一种蛋白质几高嘅碱性蔬菜,营养素矿物质满满🈵️味道系好清爽嘅,同脆紫菜一齐食系可以脆出新高度🤣系款好特别而且超级低碳手卷!
❥咖啡榛子乳酪蛋糕(跟餐+$5)
咖啡味出㖞😎乳酪质地够滑,饼底够厚够香,小小一件做晚餐嘅结尾非常完美👍🏻
❥椰汁斑兰糕
中意餐厅嘅调味比较轻手,顾及到健康之余更体验到食材本身🥹呢款糕点甜度十分低,口感够弹弹,真系岩晒我🤣