2020-01-29
新年当然要与亲朋好友欢聚一下,适逢新加坡🇸🇬朋友喺流感😷蔓延都返嚟过年,点都要带路去食啲港式文化 — 「饮茶」😌。呢间新派酒楼虽然开业好几年,但都间中推出新菜式,迎合过时过节气氛🧧———————————————————————————🥢「呖咕呖咕🀄️千层糕」💬虽然喺吸引人,但上菜时见到「🀄️发白」唔太精美,有些失望😞.🥢「红都面埋👀」💬4款公仔造型设计嘅包点,拣左应节嘅红色,系麻糬加红豆饀料,烟韧得嚟唔太甜👀.🥢「明太子肠粉」💬卖相又真系好掂,颜色配搭都好吸引,中间包住明太子,呢种组合果然好食😌.🥢「黑椒牛酥🐮」💬用上萝卜丝酥饼嘅概念,变成黑色嘅酥皮加上金色嘅表面,望落已经觉得好正,内里浓郁嘅黑椒牛肉好够味又多汁,层次提升↗️.🥢「BB乳鸭🐦」💬真系好迷你,无乜肉食,胜在炸得香口,即叫即制😋.🥢「糖不甩。绿茶奶冻+棉花糖」💬干冰制造仙境烟雾效果衬托糖不甩,加埋蓝色棉花糖球,实在令人太兴奋🤣,有心思够诚意😌
———————————————————————————
🥢「呖咕呖咕🀄️千层糕」
🥢「红都面埋👀」
🥢「明太子肠粉」
🥢「黑椒牛酥🐮」
🥢「BB乳鸭🐦」
💬真系好迷你,无乜肉食,胜在炸得香口,即叫即制😋
🥢「糖不甩。绿茶奶冻+棉花糖」