餐厅: 捌壹壹 (奶路臣街)
资讯:

男友喜欢食川菜,见到旺角呢间新派川菜店成日咁多人食,所以book咗枱同佢试吓,呢间餐厅主打鸡煲、酸菜鱼同特式香锅,最特别嘅系先食完主菜,然后可以再加汤嚟打边炉,两种唔同食法,啱哂两口子食齐两款味道。餐厅装潢简约,坐位同坐位之间空间感不错,坐得都几舒服,而且呢度抽气都做得几好,就算咁多人打边炉,食完之后个身都无咩味,唔会觉得成身臭。有小食、主菜、又有鸡煲同特式香锅,打边炉同香锅都有好多配料拣, 几多选择。HK$58 (推荐指数:4/5)男友话有别与平日食开嘅口水鸡,食落都几新鲜,唔算话好辣,因为叫咗BB辣,入口好香,唔错。必食冷锅酸菜鱼 HK$148 (推荐指数:4.5/5)呢个价钱呢个份量都几抵食,绝对无因为平而鱼得几块,因为我唔食辣嘅关系,所以走咗辣,但同平日喺大陆食有少少唔同,唔系话太酸,不过个味道唔错,鱼都好入味。鱼片好多肉,分量都几多吓,一赞系好嫩滑同入味,唔算好多鱼骨,就算有都系大大条嘅鱼骨,可以好放心咁食。安格斯雪花肥牛 HK$188 (推荐指数:4.5/5)呢个肥牛好食,牛味够浓而不且份量都算几多,肉同油脂分布都几平均,所以入口相当不错。呢个价钱同质素比起好多火锅点还好,
男友喜欢食川菜,见到旺角呢间新派川菜店成日咁多人食,
最特别嘅系先食完主菜,然后可以再加汤嚟打边炉,
两种唔同食法,啱哂两口子食齐两款味道。

餐厅装潢简约,坐位同坐位之间空间感不错,
坐得都几舒服,而且呢度抽气都做得几好,就算咁多人打边炉,
食完之后个身都无咩味,唔会觉得成身臭。

有小食、主菜、又有鸡煲同特式香锅,
打边炉同香锅都有好多配料拣, 几多选择。

口水鸡

HK$58 (推荐指数:4/5)
男友话有别与平日食开嘅口水鸡,食落都几新鲜,
唔算话好辣,因为叫咗BB辣,入口好香,唔错。

必食冷锅酸菜鱼
必食冷锅酸菜鱼 HK$148 (推荐指数:4.5/5)
呢个价钱呢个份量都几抵食,绝对无因为平而鱼得几块,
唔系话太酸,不过个味道唔错,鱼都好入味。

鱼片好多肉,分量都几多吓,一赞系好嫩滑同入味,
唔算好多鱼骨,就算有都系大大条嘅鱼骨,可以好放心咁食。

安格斯雪花肥牛
安格斯雪花肥牛 HK$188 (推荐指数:4.5/5)
呢个肥牛好食,牛味够浓而不且份量都算几多,
肉同油脂分布都几平均,所以入口相当不错。
呢个价钱同质素比起好多火锅点还好,如果要喺度打边炉,
呢客雪花肥牛必点呢。

炸响铃
炸响铃 HK$25 (推荐指数:3.5/5)
响铃放入酸菜鱼汤底确系好滋味,能够索尽汤,
虽然唔脆同唔系即炸,但系打亲边炉我觉得响铃系点必。

莴笋片同花菜 前HK$28后HK$25 (推荐指数:4/5)
呢度嘅蔬菜都好新鲜,连我最爱嘅莴笋片都好嫩好鲜甜。

总结人均消费大概HK$290,食物唔错,可以安歌,
但好似图中呢杯芒果沙冰就只用果糖打出嚟,完全无鲜甜水果味,
如果连饮品质素再提升,相信得分更高。
2018-08-16
口水鸡