2023-05-24
《铜锣湾新开新派玩味但又有复古风fusion菜》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧「 No Money So Lonely 」姊妹店玩味fusion菜而家喺铜锣湾总统戏院对面嘅535 Tower有「 No Money So Lonely 」嘅姊妹店 新开张叫So Rich So Lonely! 店舖贯彻一如以往嘅新派玩味风,配上fusion菜式,店内装修复古有打卡位!相比起旺角分店更多1分复古书卷味!青柠冻的蚬青柠蚬鲜香无比,每一口带来丰富的海鲜风味,搭配泰式青柠汁的酸甜香气,蚬的鲜美与青柠的清新相互融合,让人胃口大开。绝对推荐!炸鹌鹑蛋炸香左嘅鹌鹑蛋,配上泰式嘅香辣汁,好容易就令人一口接一口。腌青瓜八爪鱼海带青瓜的清爽与墨鱼的鲜香弹牙相辅相成,海带则增添了丰富的口感。墨鱼嘅口感比较软身唔会好靭鹌鹑蛋肉松比萨就咁听个名,觉得好似平平无奇,点知有出奇地好食。酥脆金黄的薄饼底,搭配鹌鹑蛋和香味十足的肉松,口感丰富。每一口都充满了蛋香和肉的鲜味,这款薄饼味道均衡,每一个元素都完美地融合在一起。强烈推荐品尝!!系出乎意料之中嘅好味😋带子野菌茶渍饭有两粒煎香左嘅带子,配上野菌嘅香
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
青柠冻的蚬
绝对推荐!
炸鹌鹑蛋
炸香左嘅鹌鹑蛋,配上泰式嘅香辣汁,好容易就令人一口接一口。
腌青瓜八爪鱼海带
鹌鹑蛋肉松比萨
系出乎意料之中嘅好味😋
带子野菌茶渍饭
有两粒煎香左嘅带子,配上野菌嘅香气,倒入茶,夏日炎炎容易入口。
明太子蟹肉野菌意大利面
一上碟就比鲜黄色嘅明太子意大利面吸引住,加上少许食用花,打卡一流。明太子酱汁浓郁可口,配上蟹肉同野菌,每一啖都有咸香味。
猪软骨京葱紫菜卷
比较fusion嘅一道菜,用墨西哥卷,包住炆到好淋滑咗嘅猪颈肉,卷上香脆嘅紫菜,十分香脆可口。略有惊喜!
抹茶咖喱米通
又系一碟充满惊喜的菜色,咖喱比较淡但系略略都食到茶味,味道混合埋一齐又神奇地都好配合到系一齐,米通脆而本身都已大有味道,咖喱里面亦有一啲配菜,
饮品
焦糖香蕉朱古力
朱古力味香浓幼滑嘅沙冰,配上焦糖香蕉。
野莓青瓜梳打
有大量蓝莓同埋红莓,配上青瓜同梳打,好refreshing!!
开心果咖啡
开心果味浓郁,同咖啡都好夹,但系相对都比较甜。
玄米茶士多啤梨奶昔
玄米茶嘅味道中和左只有士多啤梨嘅香甜味,一开头嘢饮系分为两层,双层绿色系玄米茶,茶味香浓有浓烈玄米茶味,下半层系粉红色嘅士多啤梨,可以先分开饮咗之后再混合一齐,味道混合完真系好正!
甜品
芒果糯米饭蛋糕
芒果糯米饭系topping, 蛋糕系用咗椰汁慕丝, 同传统嘅芒果糯米饭唔同,口感特别!
巴斯克蛋糕
上面有脆脆嘅焦糖,中间系流心嘅芝士蛋糕,系我食过数一数二好食嘅巴斯克蛋糕!
甜品绝对系有心意,本来已经好饱但系都食到甜品时都觉得好满意!
如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘
多谢大家!!!
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧