餐厅: Feuille
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
❀ Feuille #中环 ❀❗新进米芝莲一星及绿星餐厅 晚餐由种子食到花朵果实❗——————————————————开张不久已经迅速获得米芝莲一星及绿星✨由法国名厨DavidToutain创立,强调使用本地及可持续生长嘅食材🌿侍应亦会于一开始介绍食材嘅来源地。Menu亦充满故事性🔥贯穿植物生命周期,由一开始嘅谷物及种子、叶茎及根、到花朵及果实,一共15道菜式(amuse bouche及petite four亦计算在内)。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Menu Terroir $15997- Glass Wine Pairing $988♥ Grains & Seeds✦ Chia Seed - Lemon Tree Kombucha✦ Pimenta - Chestnut - Chervil✦ Mustard Seed - Shiso - Sea Grape✦ Madras Curry - Frog Legs - Rosemary✦ Cumin - Egg - Sweet Corn摆盘用上大量干花及植物🥬而且卖相与大自然相似,的确有种置身于花丛嘅感觉。最喜欢浓郁嘅栗子挞,然后炸香嘅马德拉斯咖哩蛙
❀ Feuille #中环 ❀
❗新进米芝莲一星及绿星餐厅 晚餐由种子食到花朵果实❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Menu Terroir $1599
7- Glass Wine Pairing $988
♥ Grains & Seeds
✦ Cumin - Egg - Sweet Corn
最喜欢浓郁嘅栗子挞,然后炸香嘅马德拉斯咖哩蛙腿,加上咖喱香料亦几惹味👍🏻
仲有一杯发酵咗两个月嘅奇亚籽康普茶,发酵嘅酸味能够唤醒味蕾,非常开胃🥰
孜然焦糖粟米鸡蛋原来系巴黎本店嘅变奏版,用蛋壳直接呈上,承载着香滑泡沫状嘅鸡蛋,加上孜然焦糖酱,的确颇特别😚

♥ Roots, Stems & Leaves
✦ Feuille Bread - Dill Pil Pil
✦ French Bean - Clams - Lovage
✦ Butter Lettuce - Banana - Osciètre Caviar $420
✦ Carrot - Sea Bass - Chinese Chives
✦ Pumpkin - Spiny Lobster - Saffron
✦ Beetroot - Pigeon - Arugula
Dill Pil Pil系自家制嘅面包🍞特别加入了爆香咗嘅南瓜籽及葵花籽,果仁嘅油香特别突出,而且口感香脆。特登将牛油换成以多宝鱼鱼骨、青柠及刁草熬成嘅酱汁,升华面包👍🏻
之后最印象深刻莫过于佢哋嘅招牌龙虾🦞用藏红花腌制令到龙虾呈现更美丽嘅鲜红色。一出场已经有香浓嘅烟熏味,味道香香甜甜,有港式串烧嘅感觉。
乳鸽亦烹调得不俗👌🏻呈现鲜嫩粉红红色,口感软腍。平常讨厌红菜头嘅我都觉得红菜头酱汁制作得香甜美味。
另外用法国青豆及蚬肉制成嘅菜式、sea bass 就冇特别嘅印象🙊
我哋亦加咗一份$420嘅菜式,主要要用香蕉叶及生菜制成,昂贵嘅原因相信系配上一大壳鱼子酱,不过整体味道冇乜惊喜,唔建议加🙈

♥ Flowers & Fruits
✦ Tomato - Basil - Lemon Balm
✦ Lychee - Pomelo - Bhutan Pepper
主菜过后,有柠檬雪葩清一清口腔。
甜品有荔枝雪糕及柚子肉,系相对清新嘅一款,记忆点不大😶‍🌫️

♥ Origins
✦ Coconut - Passion Fruit
✦ Fir Bud Macaron
✦ Peanut - Vanilla
反而最后嘅petite four比甜品更好🤣有香脆椰子蛋白饼配酸甜热情果酱、马卡龙及花生酱云呢拿忌廉。

——————————————————
✨整体味道: 4/5
✨环境装修: 4/5
✨服务态度: 4/5
✨性价比: 3.8/5
✨再访兴趣: 3.5/5
💞整体来讲
食物水准不过不失,间中有一两道菜式印象较为突出,一试感受个中故事还好,但未有令我想再回头🥸而且当日一开始上菜速度比较慢,后来冇乜客人先改进咗,速度控制有待改善。