2014-04-27 2743 浏览
去开湾仔,所以揾个朋友放lunch一齐食,𠮶日天气好鬼热所以好想食日本菜refresh一下。朋友message左个地址俾我话间餐厅都几full。点左我去坐底先。其实我去都已经系写子楼区嘅放lunch时间,好彩有位,门口侍应话五分钟执好张台就可以,其间侍应不断同我讲唔好意思要等等,服务态度好好。其实都唔洗五分钟我都入左去啦。因为朋友未到,我就周围望下,见啲鱼生同寿司好此几正咁,侍应又话系日本新鲜嘅,好啦咁就试寿司啦。寿司午餐定食有十件寿司,款款唔同,鱼生每件都好肥美,厚切,并且最吸引嘅系啲颜色好鲜艳。未食都已经知道系新鲜嘅。第一件食嘅当然系海胆寿司,食落口甘香清淡,食完个口都仍然有海胆味,真系好难得,依家其实好多寿司餐厅啲海胆都无未咖。呢个真系唔错呀。甜虾又系令一个我嘅至爱,两件甜虾都几大,覆盖成旧饭,点啲wasabi同豉油食,带出洒甜虾嘅鲜甜味。其他寿司有几件我都唔知道系咩鱼不过每件我自己都好钟意,可能真系新鲜嘅关系,鱼生每件都带有甜甜地嘅味道,呢间系我系铜锣湾 湾仔区嘅新发现!