2024-07-07 69 浏览
虽然平时嘅我食好多日本料理,但日式铁板烧真系比较少食,难得今日放假梗系要食吓好西啦😏男朋友带左我去食位于尖沙咀既三日月,因为最近有优惠食开好西既朋友🥴唔好走宝啦✨澳洲龙虾• 美国Prime 肉眼薄烧9道菜午市套餐 $498✨前菜三小点烟熏鸡肉比较特别,望落去好似刺身,但食落真系鸡肉味道但口感偏爽口,而芝麻豆腐和牛蒡就无太大特别✨沙律🥗柚子汁沙律酸甜开胃,口感清爽✨茶碗蒸虽然望落呢碗茶蒸平平无奇😂面层净系得几粒三文鱼子,原来用咗松露油作调味食落有惊喜😳,入面仲有少量木耳丝配搭口感更丰富✨鲜活澳洲龙虾🦞新鲜活龙虾非常吸引眼球🤩每人半只份量都几多,龙虾肉鲜甜弹牙,值得一赞既系用龙虾膏制作成嘅龙虾汁非常浓味,完全食唔停口👅果然系今日嘅MVP❤️❤️✨美国Prime肉眼薄烧卷+ 日本野菜美国Prime肉眼,师傅制作5成熟将金菇和葱卷在肉眼内,经过轻轻的煎香后散发出金菇的香气。肉眼鲜嫩多汁,搭配餐厅自家制的三款调味汁,分别是酸汁、面豉汁和芝麻酱,个人比较喜欢配搭酸汁和海盐进食。另外,经铁板烧煮熟的新鲜芦笋、冬菇、南瓜和莲藕,鲜嫩多汁。✨ 铁板炒饭餐厅用日本产的樱花虾、白饭鱼干炒制,最特别系加入酸梅酱食

✨前菜三小点

✨沙律🥗
柚子汁沙律酸甜开胃,口感清爽

✨茶碗蒸

✨鲜活澳洲龙虾🦞

✨美国Prime肉眼薄烧卷+ 日本野菜

✨ 铁板炒饭
餐厅用日本产的樱花虾、白饭鱼干炒制,最特别系加入酸梅酱食落微酸。饭粒香脆干身,师傅建议食到一半时,将预备一壶在旁边的铿鱼汤和wasabi倒入饭内成汤饭🤪

✨龙虾味噌汤
餐厅将鲜活龙虾壳混入铿鱼汤熬制而成,再添加丰富的味噌汤底,虽然龙虾味唔突出,但都清甜而且有龙虾肉食🤣

甜品
芝麻大福里面嘅馅系红豆馅,本身一啖放咗落口,点知原来有薄荷叶系度😂食𠮶阵真系要小心啲

餐厅整体食物质素不错,新鲜活龙虾比较出色👍🏻肉眼薄烧卷如果份量比较多啲就好🤔,唯一一点要改善嘅地方系出餐出道太快,正常食两个钟变左食一个钟😂😂
2024-07-07
午餐