2014-10-31
在工作中医肚,去嘅地方唔多,地方所限!我唔会挑剔!去到边食到边!正面念亦会去平时去唔到嘅地方开下眼界!今日呢间食店!茶餐厅格局,店外面有桌椅!方便大家呼吸!我哋亦好少坐入面!因为唔知点解,店内湿气好重!气味好怪! 而家天气唔热,坐外面仲舒服!不过出面都系马路!但唔会大尘!大车经过会嘈啲!当我哋行到店外!我闻到一阵好香嘅咸鱼味! 坐低问店员阿姐!佢话刚刚炸紧咸鱼!我即刻叫个「咸鱼鸡粒炒饭」,同同事叫个「越式炒河」分享食(又可以试多一样 )食物好快到!先讲新鲜炸起咸鱼粒炒出来嘅饭!饭粒够松,干身唔硬,咸鱼粒系有姆指指甲咁大,唔系平时咸鱼碎,新鲜炸起外皮仲脆,微咸,送饭一流,鸡粒淋身唔嚡,如果可以多啲菜丝,增加爽口口感就更好!再来越式炒河,材料好多,其实似星洲炒米嘅材料,炒蛋叉烧火腿洋葱芽菜之类,即炒够镬气,河炒炒得散唔会断,而且几滑,中间夹杂啲辣椒皮,味道微辣(同事试食块炒蛋话好辣)我觉得刚刚好!几特色!唔错! 餐饮热柠水正常!够热唔涩!服务就有个别店员比较粗糙,落单女店员好nice,又爽手!但其中一个阿姐上菜,同事叫鸡髀加两份薯条(因为一个茶餐配两款小食)阿姐上菜时见到系鸡髀配薯
餐饮热柠水正常!够热唔涩!
服务就有个别店员比较粗糙,落单女店员好nice,又爽手!但其中一个阿姐上菜,同事叫鸡髀加两份薯条(因为一个茶餐配两款小食)阿姐上菜时见到系鸡髀配薯条西多,
同事咪同阿姐讲:「我系鸡髀薯条呀!」
阿姐拎走唔够半分钟就拎返来!只系夹走件西多,薯条份量都无多度(好明显系夹走再扫平啲薯条就算)同事咪即兴(正常都会喇 )
话:「咁叫两份薯条?」
个阿姐仲精景,答:「系呀!都系咁上下咋!」
同事咪话:「咁你比番件西多我喇!」
个阿姐可以当听唔到走咗去!(同事把声唔细!阿姐一定会听到)同事正想入去店内揾人处理!个落单醒目阿姐已经即刻出手!话正话份餐系上错了!(唔知真定假喇 )之后再拎份似两份薯条嘅茶餐出来!件事情平息了!讲真同事只系比个阿姐处理件事情态度激亲!唔系想搅事!食个下午茶啫!(搅事唔怕比人加料咩 )醒目阿姐比埋茄汁!一个人可以令餐饭失色不少!亦令间餐厅失分不少!(服务分两分系比醒目𠮶个店员的 )讲真纯计食物水准,呢度嘅炒粉面饭好味,但一餐饭除了食物,仲有环境、服务同卫生,呢几样呢间食店都要改善下!(所以只可以比OK)
厕所就无去过,因为好近餐厅就有个大公厕(讲真而家公厕水准好过有嘢餐厅,又大又干净 )