2013-09-10 2520 浏览
呢度黎过4-5次架喇, 今次去西贡出海, 玩完顺便黎医肚!!因为玩完水上活动真系好肚饿, 我地疯狂叫左粉丝汤煮蚬- 呢个系伙记推介, 佢话今日啲蚬好肥好大只, 狂sale之下叫左...真系每一只蚬都超肥美!!! 个汤仲要超鲜甜, 完全有哂蚬既精华, 真系无介绍错呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!豉椒炒圣子- 一向好钟意食圣子, 份量都好多, 圣子系中型size, 炒到岩岩好, 劲爽口!!! 而且个汁唔会偏甜, 岩哂我!!!!!豉油王虾- 呢个次次黎亲都必食, 啖啖肉, d壳一撕开就甩, 唔会过熟,虾肉超新鲜弹牙, 加埋个汁黎炒真系人间极品!!!!!!!!!!!! 蒸石斑- 呢度蒸鱼有一手架, 黎亲一定会蒸条鱼, 呢度绝对好过无数间酒楼同海鲜酒家, d肉滑到无得倾, 但条鱼又唔会过生, 火喉控制既工架绝对系唔惹少!!!!!!!!!避风塘炒花蟹- 呢个又系伙记介绍, 话今日花蟹好靓, 靓就真系几靓, 不过用避风塘煮法, 花蟹始终唔及肉蟹, 令花蟹本身既清甜味被辣蒜盖哂...炸桶蚝- 呢个炸蚝真系超大只, 炸得岩岩好, 入口好似食cream咁, 不过炸粉太厚, 如果薄薄地包住黎炸会更好
因为玩完水上活动真系好肚饿, 我地疯狂叫左

真系无介绍错呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
粉丝汤煮蚬
豉椒炒圣子
豉油王虾
蒸石斑
避风塘炒花蟹
不过炸粉太厚, 如果薄薄地包住黎炸会更好....
炸桶蚝
龙虾米通- 伙记推介唔用伊面用米通做底, 横掂未试过一于试下,
可能自己太钟意食面既关系, 都系觉得伊面夹d 㖞!!!
但朋友都觉得系唔错既新尝试!!!
龙虾米通
我地仲叫左半只鸡, 同椒丝腐乳通菜.... 呢度既鸡又系值得一赞,
另外呢度既豉油皇吊桶又系必食, 可惜当日吊桶唔靓, 伙记叫我地唔好叫,
叫左都未必好食...哈哈, 又几诚实㖞...
最后由于我地叫左太多野, 最后要打包收场

2013-08-22
粉丝汤煮蚬