2020-02-28
今日同同事放工,因為好大壓力所以我哋想食餐好嘅自助餐,同事提議底下,佢揀咗銅鑼灣滿屋。進入餐廳,門口看到好多小食,令我食指大動。螺肉、中華沙律、脆薯格格、沙律菜、中西湯⋯⋯飲品亦都好齊全。好開心的是佢哋有日本清酒sake同梅酒俾我哋選擇。接下來當然我哋要點我哋嘅主菜啦:刺身一放上枱已經覺得好精緻,有甜蝦、大赤蝦、北海道帶子刺身、吞拿魚、 希靈魚、油甘魚! 個人覺得刺身都好新鮮, 同其他日式料理餐廳或壽司店也差不多吧,可以係日式放題食到這個質素,我忍唔住再叫多round。蒲燒雪魚扒:燒到恰到好處 ,醬汁燒得剛剛好,可以再翻兜喎。燒紐西蘭羊鞍: 個人很喜歡他們的羊架。燒羊架肉質柔軟又juicy😋我哋已經忍唔住嗌多咗幾件lu 黑松露炒雜菌:個人很喜歡菌類,估唔到喺呢度叫黑松露雜菌都有驚喜,個人很喜歡而且黑松露味非常之濃,配合雜菌,係Perfect match。天婦羅我哋好喜歡天婦羅,所以我哋試晒唔同種類,例如虎蝦天婦羅,龍躉天婦羅、南瓜天婦羅… 我最愛係海蝦天婦羅, 海蝦的鮮味配埋薄薄的炸粉,個人覺得好好味。其實我哋仲叫咗好多嘢㗎,但呢度真係寫唔晒,只可以同大家分享佢哋我覺得最好味嘅東西。但
接下來當然我哋要點我哋嘅主菜啦:
刺身
蒲燒雪魚扒:
燒到恰到好處 ,醬汁燒得剛剛好,可以再翻兜喎。
燒紐西蘭羊鞍:
黑松露炒雜菌:
天婦羅
其實我哋仲叫咗好多嘢㗎,但呢度真係寫唔晒,只可以同大家分享佢哋我覺得最好味嘅東西。但如果大家都喜歡食日式放題同海鮮刺身嘅話,個人覺得他們的食物新鮮,又即點即煮。我同同事一路傾計一路食嘢,亦都覺得好盡興,經過銅鑼灣嘅朋友可以試吓。