2025-01-09
讲起香港最好食既日式烧肉餐厅,系我心目中一定有铜锣湾既Yakiniku Kakura 份~首先我地order 左三样和牛类第一样系大判烧!黑毛和牛西冷 - 轻轻两面烧到均匀就食得,点埋跟埋既日本蛋,肉质好高质滑溜,入口即溶既,绝对系必点之一!😋第二样系黑毛和牛上嫩肩里肉,有五大块仲要系好厚切呀😍,咬落完全唔洗用力😆,肉质好柔软滑溜,会忍唔住继续烧黎食😂 第三样系黑毛和牛里腹小排,依款肉汁丰富,比起上面两样再有咬口多d, 亦都系高质之选😌另外我地都有叫黑毛猪颈肉,烧到微微焦香,做到外脆内软既感觉!😌食咁多肉都要叫下野菜拼盘,有粟米,南瓜洋葱圈,再加上杂茸锡纸包有惊喜,直接放系炉边慢慢烧,烧到d 菇有牛油香真系好正👍另外七味豆腐锅都好特别,豆腐好滑嫩,汤底味道香浓唔辣,系寒冷天气嘅最佳选择。而石烧肉泡菜锅饭就更加系今晚既惊喜,泡菜嘅酸辣度岩岩好,完美结合其他配菜加上有饭焦系边边,好食到停唔到口。🫶🫶叫左杯清新解渴既青森苹果乳酸梳打,最尾会有甜品送埋,系杏仁奶同埋云呢拿雪米糍,好完满既一餐呀😋😋
首先我地order 左三样和牛类