2023-10-14
同朋友上星去咗食一间几日式餐厅叹日式high tea,室内设计同装修好有传统日式style , 最正系全层落地大玻璃可以看到维港海港景色,我估夜景同看烟花应该好正,环境真系冇得输,一定要同大家推介下。而家国泰 @cathay 举办了 giveaway活动一连4个星期请食饭 - 到国泰伙伴餐厅吃饭+写食评就可以了!大家有兴趣去国泰IG 八挂下,奖品都几吸引,咁啱尼间系国泰伙伴餐厅之一!所以趁机参加这个活动。下午茶有咸点同甜点可以选,用咗日本🇯🇵精美便当盒🍱盛载,如果唔太钟意甜食又或唔系大食的朋友,可以从冷盘热食和甜点 三拣二,咁就悭返$100 ,权八和风下午茶 $498冷盘 🥗🍱:蟹肉飞鱼子沙律🥗/枝豆/香葱吞拿鱼腩锅巴/权八太卷/穴子牛油果卷冷盘各有特色,自己比较喜欢香葱吞拿鱼腩锅巴,新鲜又肥美的吞拿鱼腩加埋脆卜卜的锅巴一齐食,又香又好食,两款寿司又新鲜,重有唔少配料包裹而成,口感很丰富。热食 🐔🐷🍢:唐杨鸡柳/炸鲜蟹肉饼/烧宫崎黑豚肉肠/烧鸡翼/烧野菜鱼饼/烧粟米🌽/烧宫崎番薯热食全部都系即叫即做,热辣辣上枱,全部都高质, 炸鲜蟹肉饼好鬼正,炸到金黄又酥脆,一咬落去就有满满的忌廉流出
权八和风下午茶 $498
冷盘 🥗🍱:
蟹肉飞鱼子沙律🥗/枝豆/香葱吞拿鱼腩锅巴/权八太卷/
穴子牛油果卷
热食 🐔🐷🍢:
唐杨鸡柳/炸鲜蟹肉饼/烧宫崎黑豚肉肠/烧鸡翼/烧野菜鱼饼
/烧粟米🌽/烧宫崎番薯
热食全部都系即叫即做,热辣辣上枱,全部都高质, 炸鲜蟹肉饼好鬼正,炸到金黄又酥脆,一咬落去就有满满的忌廉流出,好鬼邪恶👿。
重有最爱烧鸡翼,烧至外皮香脆,好惹味。
烧粟米同烧番薯🍠都烧得非常好👍。
烧黑豚肉肠,烧到刚刚好,肉质鲜嫩又juicy ,好滋味佝香膓。
甜品🍰🍉:
椰汁南瓜白玉子/十胜红豆牛乳奶/绿茶蕨饼大福/日式蛋卷/芝士蛋糕/时令水果
甜品款式各有特色 ,不过唔系全部都好食,有点太甜同味道一般,个人比较钟意绿茶蕨饼同时令水果
饮品🥃🍺☕️🍸:
有咖啡茶可以拣,重有白鹤纯米酒或啤酒🍻
第一次食日式下午茶☕️都满意,咸点真心唔错份量又多,个人觉得咸点比甜点更出色,服务同环境都好好👍。