2023-05-17
今晚又落雨,喺尖沙咀想食日本嘢,嚟咗就脚地铺嘅《十和田总本店》食寿司,开心大饱口福😋穴子寿司($38/件)鳗日式料理,将鳗嘅松化同甜味发挥到淋漓尽致❤️ 见到《十和田》咁吸引嘅穴子,岂可以不试😝 长过手掌 size的 穴子奉上做一件寿司,穴子长到可以完整咁围住晒寿司饭😆 经寿司师傅精心调味嘅穴子,香甜程度就如外观一样咁高分😚 烧汁配上穴子鲜美,啖啖令人回味🤤 完全明白点解要用长过手掌 size 嘅穴子做寿司,因为一定要咁先够喉顶瘾🤪三文鱼子军舰($32/件)三文鱼子总系钩人心瘾,咬爆粒粒卜卜脆三文鱼子嘅乐趣,其他食物难以复制个口感😜《十和田》嘅三文鱼子军舰竟然 $32 就可以食到,咁梗系要试一试啦🤭 三文鱼子大大粒,份量足,经秘制酱油腌过,鱼油鲜美冇腥味,完全系我哋想要嘅嘢 YESSSS 💯 最欣赏紫菜卜卜脆,寿司饭调味合宜,夹埋啲三文鱼子凑成完美嘅味觉享受☺️酱油吞拿鱼寿司($22/件)吞拿鱼刺身重铁质,最钟意食佢补补身😎 今次叫《酱油吞拿鱼寿司》试一试🧐 一食落口,成个口腔挤满咗吞拿鱼肉,吞拿鱼份量食落口比目测更厚切,好满足🥰 吞拿鱼鱼味极浓,而酱油加强咗鱼嘅浓味,炼成阵阵吞拿鱼余韵,
穴子寿司及三文鱼子军舰(两件)
三文鱼子军舰
酱油吞拿鱼寿司(两件)
吞拿鱼刺身重铁质,最钟意食佢补补身😎 今次叫《酱油吞拿鱼寿司》试一试🧐 一食落口,成个口腔挤满咗吞拿鱼肉,吞拿鱼份量食落口比目测更厚切,好满足🥰 吞拿鱼鱼味极浓,而酱油加强咗鱼嘅浓味,炼成阵阵吞拿鱼余韵,绝对值得品尝😍
平成卷
食完三文鱼子军舰同吞拿鱼寿司,我哋仍然意犹未尽😛 再 order 有三文鱼子、吞拿鱼蓉、海胆同青瓜馅嘅《平成卷》🥳
平成卷