2020-04-11 3212 浏览
金子半之助获誉为日本第一天丼,主打日式天妇罗丼饭,招牌天妇罗是达30cm长的海鳗。店家只供应3款天妇罗丼饭,我哋就拣咗最受欢迎嘅江户前天丼,同埋上天丼。枱上已备有一壶黑豆茶,每茶杯中放有两粒黑豆,客人可自行添茶;黑豆茶可解油腻,亦有抗衰老、除湿热之效。见著师傅用心制作,即点即炸,用上日本制天妇罗小麦粉及日本新鲜鸡蛋做粉浆,炸出嚟嘅脆浆完全唔厚,食完都唔觉好油腻;每款丼餐附味噌汤、渍物(今次系牛蒡&柚子萝白),另有罐装饮品或啤酒可点。江户前天丼穴子、海老、小柱鱿鱼天妇罗饼、温泉蛋、海苔、荚豌豆穴子即是星鳗,与一般鳗鱼比较,穴子脂肪较少,肉质纤细且脂肪较少。上天丼鱚鱼、海老、小柱鱿鱼天妇罗饼、温泉蛋、海苔、荚豌豆鱚鱼,肉质鲜嫩,含有丰富蛋白质。店员特别提到炸至半熟嘅流心蛋,建议吃到一半时才戳破用嚟捞饭食,令蛋液包著每粒米,又系另一味觉享受。最欣赏系佢连块海苔都酥脆而不油腻江户时代的秘传酱汁,选用纯天然大豆,入口香醇偏甜,食到底都仲有酱油香味。
黑豆茶

江户前天丼
穴子、海老、小柱鱿鱼天妇罗饼、温泉蛋、海苔、荚豌豆

上天丼
上天丼
鱚鱼、海老、小柱鱿鱼天妇罗饼、温泉蛋、海苔、荚豌豆

鱚鱼,肉质鲜嫩,含有丰富蛋白质。
温泉蛋
炸海苔