2023-12-31
工作忙碌,每星期都需要酒精充电🥂 唔想去千篇一律既酒吧,今次去到大馆一间特色酒吧探店。𝐆𝐢𝐬𝐡𝐢𝐤𝐢以日本古典歌舞剧「能剧」为灵感🎌 每杯cocktail都系精心设计,贴合能剧唔同人物故事,别具心思❤️酒吧灯光昏暗,加上大馆古色古香既窗框,有种神秘感觉🎭 调酒师亲切友善,唔只推介饮品,更会讲解每杯酒既用料同特色,几有意思。最钟意呢度唔会过于吵闹,好岩同朋友把酒言欢🥂Cocktail以能剧面具命名,分为3️⃣个部分,由「序」、「破」至「急」,代表酒精浓度由浅至高,每杯都系统一价钱$138。我地每个部分都试左一杯,体验几有趣👍🏻❝ 序 ‧ 𝑶-𝑻𝒐𝒃𝒊𝒅𝒆 大飞出 ❞最喜爱既一杯❤️ 粉红色卖相打卡一流,面层吱上三层泡沫,以士多啤梨﹑芒果打成,入口轻盈,几有惊喜.ᐟ 酒体虽然以gin为主,但系果味香浓,口味清新,几易入口,完全唔似饮紧酒🤣❝ 序 ‧ 𝑶𝒎𝒊-𝑶𝒏𝒏𝒂 近江女 ❞以可可油(cococa butter) infuse whiskey后,酒味较甜,杯缘仔细扫上浓缩绿茶粉🍵 味道苦涩,可以中和酒体既甜味,口感颇丰富。❝ 破 ‧ 𝑭𝒖𝒅𝒐 不动 ❞最有仪式感既一杯酒🌟 调酒师以火枪烧香木屑🔥
❝ 序 ‧ 𝑶-𝑻𝒐𝒃𝒊𝒅𝒆 大飞出 ❞
❝ 序 ‧ 𝑶𝒎𝒊-𝑶𝒏𝒏𝒂 近江女 ❞
❝ 破 ‧ 𝑭𝒖𝒅𝒐 不动 ❞
最有仪式感既一杯酒🌟 调酒师以火枪烧香木屑🔥 营造烟熏香气,视觉效果一流.ᐟ 同样以whiskey为基酒,混合玄米茶﹑米醋﹑接骨木花,带有酸味及茶香,整体平衡得几好。
❝ 破 ‧ 𝑲𝒂𝒘𝒂𝒛𝒖 河津 ❞
基调用上冧酒,加入接骨木莓﹑黑豆蔻﹑菠萝味道,杯缘洒上黑柠檬粉🍋 整体味道酸甜,喜欢味蕾冲击既朋友不可错过.ᐟ
❝ 急 ‧ 𝒀𝒂𝒎𝒂𝒏𝒃𝒂 山姥 ❞
如果想尝试味道复杂既酒,可以试下呢杯😆 先尝洋葱苗,味鲜而辛辣,非常过瘾.ᐟ 酒体以whiskey为主调,加上黑松露油﹑蘑菇汁,菇味突出,舌尖留有强烈余韵,颇有惊喜😍
❝ 急 ‧ 𝑯𝒆𝒊𝒅𝒂 平太 ❞
再次系粉红色酒💓 面层加上blue cheese泡沫﹑火龙果粉,卖相吸引。饮用时可以大口点,同时品尝到芝士咸香﹑火龙果甜味﹑柿既糖浆,同浓烈gin酒味,味道复杂而smooth,整个搭配几有特色.ᐟ
𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔
❝ 𝑻𝒂𝒛𝒖𝒌𝒖𝒓𝒊 $𝟕𝟖 ❞
❝ 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑷𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 & 𝑳𝒐𝒕𝒖𝒔 𝒓𝒐𝒐𝒕 𝒄𝒓𝒊𝒔𝒑𝒔 $𝟑𝟖 ❞
试左两款佐酒小食,估唔到咁高质.ᐟ 第一款系鱼干仔配琥珀核桃,鱼味好香,几有日式感觉🇯🇵 另一款薯片都好有诚意,有黄薯﹑紫薯﹑莲藕片,咸香脆口,佐酒一流.ᐟ