♡♡♡📍牡蛎小屋 (铜锣湾)铜锣湾骆克道459-461号The L. Square10楼冬天系食蚝既最佳季节,所以都会忽然之间想食🦪上网一揾,原来除咗日本有牡蛎小屋,铜锣湾都有~🍽️铁盒烧生蚝落单之后先至会将生蚝放落铁盒烧,唔系烧定一大堆翻热,每一只生蚝都好新鲜、好肥美!仲要只只生蚝都有手掌咁大只,两个人食半打已经好满足🥰其中三只加咗拉克莱特芝士,平时食蚝好少加芝士,原来都好夹架㖞☺️侍应姐姐仲推介左一罐辣既调味料,可以捞埋生蚝一齐食,如果喜欢辣,的确应该一试~🍽️ 和牛卡尔帕乔用和牛整既生牛肉冷盘😋个人觉得生肉系好难整得好食既,因为唔似得熟食可以落好多调味料。不过就系因为咁,如果整得好食真系好好食~而呢碟和牛卡尔帕乔,就系好食𠮶类😆😆牛肉食落去唔会腥,加埋啲酸酸地醋汁,成件事清新开胃🤩🍽️ 明太子忌廉意粉喜出望外之选,原本以为呢间舖头主打食蚝,其他野唔使好好食🙈点知连碟意粉都好有诚意~热辣辣之余,都无悭过材料,成嚿明太子一齐上,加上啲意粉好有弹性,口感同味道都恰到好处😋🍽️ 鲣鱼炙烧鲣鱼的表面经过烤制,食落去会有少少烟熏味🤤🤤而且鲣鱼本身都有独特既香气同埋味道,中心部分仲系半生,比起全生既鱼生
♡♡♡
📍牡蛎小屋 (铜锣湾)

🍽️铁盒烧生蚝

🍽️ 和牛卡尔帕乔

🍽️ 明太子忌廉意粉

🍽️ 鲣鱼炙烧
鲣鱼的表面经过烤制,食落去会有少少烟熏味🤤🤤而且鲣鱼本身都有独特既香气同埋味道,中心部分仲系半生,比起全生既鱼生,甚至其他炙烧鱼生都更加有风味~