2017-05-30
搭171巴士一定经过Tetsu,今日同男友系铜锣湾行街街,见条龙唔长,枱既数量唔算太多,食客都好识做食完就走,枱既转数都快食物款式少,主食沾面同拉面,仲有5至6款小食,冻蕃茄/煎饺子……之类,唔算太吸引沾面~男友试热食文(有冷及热之分),面泡系热水中,呢度沾面汤比起其他食沾面的无咁咸,但唔代表唔够浓,而家讲健康,太咸对身体都唔好,食晒个面更系饮汤,别的加一直翻热既汤/最普通单加暖壶内既汤,呢度系加热石,加热之余又唔会太滚饮唔到时加热石时动作记得要慢,唔起d汤弹起会整亲,跟面有辣椒酱,其实系OK既,只系我食开泰国有虾米果只,变左唔够香,辣度一般,钟意辣加晒都无碍千驮拉面~个汤劲浓,但一点都不油,好香好浓木鱼香,原来系用左鸡壳/沙甸鱼干/鲣鱼干/鲷鱼干去煲,拉面煮得刚好,唔会太软或太硬,汤太好味,饮晒都唔觉口渴总结可以值得一排,8点后条龙都几长下,有机会会再试
总结可以值得一排,8点后条龙都几长下,有机会会再试