位于中环云咸街斜路嘅鸟匠Yakitori Torisho主打日式烧鸡串,可以食到多款不同的鸡部位,仲有啲稀有部位,而且用上备长炭,炭烧起上嚟更加可以锁住食物嘅肉汁、食物唔容易烧焦,餐厅亦唔会有好多烟味。餐厅有两个小区域,呢日咁啱我哋就坐正喺大厨面前,可以亲眼目睹整个烧烤过程,个种专注与手艺的结合,令人更加期待眼前的美食。今次我哋都点咗好多鸡串,特别系餐厅推荐嘅菜式,分别有肉质鲜嫩,油脂适中的Thigh鸡腿肉,烧到金黄色,鸡味好出。有外焦内嫩,搭配特制的酱汁和蛋汁的Tsukune免治鸡肉棒。口感极佳、味道浓郁的Liver鸡肝。香脆可口,仲保持肉汁的Wing鸡翼。肉质弹牙,好有咬口的Neck鸡颈🐥Kitsune 腐皮免治鸡肉卷,包住紫苏叶,好特别,有口感又食到紫苏香😋希少部位,我哋都试咗Chicken belly横膈膜,肉质十分柔软,口感十分丰富。除左鸡串,我们仲试左其他菜式,例如Fried Tofu厚扬豆腐,口感外脆内嫩,搭配酱汁、葱,十分美味!Beef & Sea Urchin & Salmon Roe 牛肉海胆三文鱼籽串系必点之选,搭配无得输,海胆的鲜味与牛肉的肉汁简直系perfec

口感极佳、味道浓郁的Liver鸡肝。

除左鸡串,我们仲试左其他菜式,例如Fried Tofu厚扬豆腐,口感外脆内嫩,搭配酱汁、葱,十分美味!Beef & Sea Urchin & Salmon Roe 牛肉海胆三文鱼籽串系必点之选,搭配无得输,海胆的鲜味与牛肉的肉汁简直系perfect match🥰
Pancetta & Cheese烟肉芝士卷,烟肉的咸香同融化的芝士好邪恶但好好食。

Chicken & Egg Rice 招牌亲子丼都好推荐,鸡肉鲜嫩,配上滑蛋,米饭吸收晒浓郁的酱汁,即使食到好饱都想继续食🥹🥹

📍#鸟匠 (#中环美食)
#中环 云咸街79号夏利里拉行地下低层