今日朋友同我庆祝生日,知道我喜欢食日本铁板烧,特意带我来这间位于尖沙咀金马伦广场2楼「三日月」,朋友已经为我拣咗个龙虾午市套餐$498,呢个价钱都好吸引。 听讲呢间铁板烧店系由日藉主厨主理,今日有幸见识到日本主厨嘅精湛厨艺,而且每道菜嘅摆盘都非常精美。🎀 前菜三小碟烟熏鸡肉·汁煮茄子·带子裙边第一次食到咁薄嘅鸡肉,肉质非常鲜嫩又有著淡淡嘅烟熏味。汁煮茄子煮到好软糯,酱香浓郁。带子裙边够晒惹味。🎀 水果蔬菜沙律两片火龙果配埋时令沙律菜,再配搭上清新嘅柚子酱汁,酸酸甜甜,口感好清新。🎀 鲜活澳洲龙虾呢只龙虾够晒大只,师傅把龙虾一开二,每人半只。龙虾肉质非常爽口兼弹牙,配上虾膏煮成嘅浓郁酱汁,再加埋摆盘上嘅紫薯粉和香草汁,口感层次非常丰富。🎀 茶碗蒸用鲣鱼汤汁煮成嘅茶碗蒸,再在上面铺上三文鱼子,而茶碗蒸嘅底部有埋木耳丝,整个口感层次非常丰富,而且味道好鲜甜。🎀 美国PRIME肉眼薄烧卷师傅用美国肉眼包裹著厚厚嘅香菰丝、青葱和芽菜,再慢慢把肉眼卷煎香,还配上三款酱汁,分别有烧汁、面豉汁和芝麻酱汁。呢个薄烧卷香气四溢,入口即化。师傅还配上自己亲手炸嘅独子蒜,又香又脆,好味到停唔到口。🎀 铁板烧

🎀 前菜三小碟
烟熏鸡肉·汁煮茄子·带子裙边
第一次食到咁薄嘅鸡肉,肉质非常鲜嫩又有著淡淡嘅烟熏味。
汁煮茄子煮到好软糯,酱香浓郁。
带子裙边够晒惹味。

🎀 水果蔬菜沙律

🎀 鲜活澳洲龙虾

🎀 茶碗蒸

🎀 美国PRIME肉眼薄烧卷

🎀 铁板烧日本野菜
师傅用上日本南瓜、秋葵、莲藕、冬菇,全部材料都非常新鲜而且煎到好香口。

🎀 铁板炒饭
师傅用咗樱花虾、酸梅干、木鱼花、白饭鱼干等材料来炒饭,师傅炒到啲饭香喷喷,而且够干身兼粒粒分明,食落口感好丰富。
原来呢碗炒饭有两种食法,师傅介绍食咗半碗饭后,再把预备好嘅鲣鱼汤倒入饭内变成汤泡饭,呢壶鲣鱼汤个味好香浓,令到整碗汤泡饭味道更提升。

🎀 龙虾味噌汤
师傅把龙虾头熬制而成嘅味噌汤,整个汤更为突出、而且又有龙虾肉食,口感超正。

🎀 甜品
樱花味大福饼,味道清甜。

🎀 生日蛋糕
餐厅劲有心思,为我预备咗近期大热嘅划碟蛋糕🎂帮我庆生,除咗有啫喱果冻外,重有香桃味嘅蛋糕,而且划碟好鬼靓。

2024-11-09
  • 茶碗蒸