2011-03-18
位于上环干诺道中嘅海南餐厅,邻近上环地铁站 C 出口,对于上环返工嘅我相当就脚!一走入去,地方宽敞,比较上环区好多茶餐厅还要大!所以,朝早感觉唔局促,卡位够多;坐得较为舒服;加上有电视睇又唔怕闷!侍应随即送上一杯热水及餐纸,服务贴心! 并问我要边份早餐?早餐选择多不胜数!!! Menu 有两版 A4 size ! 西式、欧陆式、港式、特色、三文治早餐、营养早餐.......令人花多眼乱!A ~ S :$16 ~ $28 不等。我只试过其中两款!B :皇牌早餐 $23罗宋汤螺丝粉:淡味些少,青椒、椰菜、红萝卜、西芹、螺丝粉好腍! 似乎煲咗好耐!多士虽然脆,但系上枱已经唔暖!另附有牛油。煎蛋用圆形框框,煎得蛋白圆碌碌,成个太阳咁呀!呢个皇牌早餐不太讨好!论价钱相若,罗宋汤螺丝粉味道不及中环 Affinity Cafe http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2153150热杏仁霜味淡,稀如奶水。 其他饮品:咖啡 / 奶茶 / 柠水.....L :特色早餐:猪扒蛋汤乌冬 $28有煎双蛋加一块猪扒,看来几开
侍应随即送上一杯热水及餐纸,服务贴心! 并问我要边份早餐?
A ~ S :$16 ~ $28 不等。我只试过其中两款!
多士虽然脆,但系上枱已经唔暖!另附有牛油。
煎蛋用圆形框框,煎得蛋白圆碌碌,成个太阳咁呀!
呢个皇牌早餐不太讨好!
有煎双蛋加一块猪扒,看来几开胃! 汤底系清鸡汤,乌冬当然唔系日本赞岐乌冬,无酸味已经 OK! 有些少烟韧口感,滑溜溜又够入味!猪扒浸汤之后,食落更 juicy !肯定无用松肉粉,肉质已经够腍,剪碎,容易用叉拮嚟食,好滋味!双蛋煎得刚好!蛋黄仍然水汪汪!
淡奶落得够多,水够热,带出好立克特有香味!味道够浓!有滑溜感!