2020-07-06
位于大角咀近奥运站既一条横街,见到街口放左易拉架宣传呢间新店泰国野,就黎试下食。如果唔系咁岩行开呢到,呢间舖头虽然唔算远但都唔容易揾。相对于佢身处既隐闭角落,入到去既环境绝对有惊喜!!如果你有去过泰国或者东南亚地区,呢间舖头既座位都系以笃笃(tuktuk, 即当地平价客车) 为设计概念,可以系舒适既冷气环境「搭」tuktuk, 真系一个全新体验!至于装修格局上,充足既空间加上霓虹光管砌成的字眼,令人真系可以放慢脚步,享受美食。跟住就要讲下食物,炎炎夏日即刻叫左个椰青黎饮,可能你觉得椰青都无咩好讲,但谂起自己饮过街边变味又唔冻既椰青。。。呢到既椰青份量好足,冰冻又清爽,绝对推荐!!同几个friend一齐黎食,叫左小食拼盘,芒果软壳蟹米纸卷,海鲜喇沙米粉,马拉盏炒通菜,明炉乌头,同椰青海鲜焗饭。小食拼盘首推虾饼同鸡翼,虾饼非常足料弹牙,煎香后既肉汁系我食咁多虾饼之中最多最好味!食喇沙就一定要睇汤底系点,呢到既汤底浓得黎有一种独特香料味,同汤入面一样食材非常配合,就系芽菜!!我朋友叫住我唔系我差d饮完成碗汤!最后推荐椰青海鲜焗饭,面头有厚厚椰浆,递出黎既样吸引到我未影相就已经食左haha!
同几个friend一齐黎食,叫左
最后推荐椰青海鲜焗饭,面头有厚厚椰浆,递出黎既样吸引到我未影相就已经食左haha! 呢个饭独特之处唔单只系浓浓既椰甜味,而且会煮野既我知道佢个蛋炒饭底系有花心思,令到非常香口!
其他食物我就简单讲:通菜偏辣同少少咸,钟意重口味既会好食;明炉乌头一大买点系好正宗,而且系少有地平($138); 米纸卷既芒果同软壳蟹系非常新鲜,食落系脆同软恰到好处既平衡(如果你食过淋到一pat野既软壳蟹你就知呢间舖既特别!)
呢间舖头仲有一样令我一定会再黎既地方除左系性价比高,就系好有人情味。(系真心无夸张) 呢到既店员全部系后生仔,特别收银应该系老板娘仲要有d似冯盈盈,佢非常主动会关心d客,同我地倾计,而且老板娘同店员系好忙既同时都会黎推介食物同定时湛水,好耐无一种咁做客人既感觉!!呢间真心推荐!