2022-05-18
晚市重开后经常出街食饭,又火锅又烧肉,所以近日想食清淡少少,粉面类就岩晒啦!今晚同朋友去开旺角,经过呢间 「 乐园鱼旦专家 」,睇到门外餐牌有粉面饭而且内里环境光线充足、整齐干净,地方大唔会逼夹,一于就喺呢度食嘢啦!呢度叫得鱼蛋专家,当然要试吓佢啲鱼蛋,但我贪心啲要试晒四款丸!《 乐园四宝丸 配河粉 $45 》+ $5 紫菜 有黄金片头、鱼蛋、墨鱼丸、鱼皮饺同牛丸。黄金片头同鱼旦都爽弹,鱼皮饺啲皮烟韧,咬开唔会油笠笠,牛丸爽口,墨鱼丸口感唔会粉。汤底清香,唔会令人好颈渴。紫菜洗得干净唔会有沙。《 金牌猪手 配米粉 $36 》猪手炆得好够腍,猪皮爽弹好有胶质感,啲肉都嫩腍易离骨。朋友钟意食辣,所以佢加咗辣酱,连埋啲汤变得少少辣,佢话几惹味。两杯 《冻柠茶少甜 $8 x2 》 都抵饮。喺旺角30几蚊就有碗粉面,都算几抵食,而且比一般粉面店坐得舒服,下次再嚟。
《 乐园四宝丸 配河粉 $45 》+ $5 紫菜
汤底清香,唔会令人好颈渴。
紫菜洗得干净唔会有沙。
《 金牌猪手 配米粉 $36 》
猪手炆得好够腍,猪皮爽弹好有胶质感,啲肉都嫩腍易离骨。 朋友钟意食辣,所以佢加咗辣酱,连埋啲汤变得少少辣,佢话几惹味。
两杯 《冻柠茶少甜 $8 x2 》 都抵饮。