2021-06-04 41 浏览
今日lunch time去左洗衣街个边揾食,睇下有无咩新野见到呢间Coffee Talks,入面装修同设计窗几有格调,见餐牌都几多选择,就决定试试佢店内宽大明亮,门口系一大块落地玻璃睇住外街既风景🥰店内主要采用木系家私,氛围几relaxing,座位舒服,岩晒同朋友/同事食住野倾计😆Lunch set选择唔少,有跟沙律🥗、主食同饮品☺️首先黎既系跟餐既沙律😋沙律菜新鲜,同埋酱够多,上面少少芝士碎,light得黎又唔会寡除左芝士碎,配料仲有烟肉,而特别既系唔系用现成烟肉条,系佢地自己煎香既烟肉呢样好似比较少见,虽然唔系烘干哂脆卜卜,但自己即煎香既烟肉个味系唔同d👍🏻👍🏻👍🏻第一个主菜系牛肝菌忌廉汁杂菌意大利饭Risotto既酱汁偏向似红汁,唔系白忌廉汁所以浓郁得黎带d酸味,可能系落左红酒既牛肝菌忌廉汁😋忌廉汁除左有菇菌既香味,汁既量都几多,所以唔会好杰,但唔会好稀好水饭煮得唔错,唔会煮过龙,系al dente既熟度,creamy得黎又有番米粒既咬口😆而且个饭除左有牛肝菌忌廉汁调味,仲有唔少杂菌杂菌都有几种,仲要每种都有唔少,料好足,唔错。第二个主菜系经典意式肉酱千层面切得整整齐齐既千层面有沙
今日lunch time去左洗衣街个边揾食,睇下有无咩新野
店内宽大明亮,门口系一大块落地玻璃睇住外街既风景🥰

Lunch set选择唔少,有跟沙律🥗、主食同饮品☺️

首先黎既系跟餐既沙律😋

第一个主菜系牛肝菌忌廉汁杂菌意大利饭
Risotto既酱汁偏向似红汁,唔系白忌廉汁
所以浓郁得黎带d酸味,可能系落左红酒既牛肝菌忌廉汁😋
而且个饭除左有牛肝菌忌廉汁调味,仲有唔少杂菌
杂菌都有几种,仲要每种都有唔少,料好足,唔错。

第二个主菜系经典意式肉酱千层面
切得整整齐齐既千层面有沙律伴碟,沙律配油醋汁,可以解腻
千层面一望就见到好多芝士,除左面头果层芝士同白酱,侧边都睇到焗熔哂既芝士流哂出黎,正😍
份千层面其实都唔细份,睇落似系比较干身,但食落唔会觉得dry
同睇到既一样,芝士既量好多,就算用刀切左几次,都仲系会拉丝,赞!😆

味道方面,餐厅应该落左月桂叶去煮千层面既肉酱,呢个配料都好常见,但个味有d似玉桂,搞到我一开始以为系咖啡上面既玉桂粉味
千层面既味道咸咸甜甜而偏向甜,只味都几特别,应该系话有d熟悉,但又谂唔起喺边度食过
不过唔紧要,最紧要够多芝士同好食😚😚😚

食完两个主菜,都有少少滞
跟餐既柑桔柠蜜,酸甜开胃又解腻,真系perfect
酸甜味平衡,又香柑桔同柠檬味,又解渴又解腻。

除左柑桔柠檬,仲加左杯维也纳咖啡
呢种咖啡好似比较少见,起码平时连锁咖啡店好似唔觉有。呢种咖啡既起源,大家可以google下
佢既特别之处系咖啡上面有厚厚一层香甜既cream
系果种一饮完就会上唇有层白色cream留左喺上面果种😀
所以饮呢杯咖啡一开始都系品尝下果层又甜又浓郁既cream,而餐厅加左玉桂粉喺面头,所以又别有一番风味😋
饮左d cream之后,饮既角度要够斜先饮到咖啡,呢个饮法令我谂起宜家既奶盖手摇饮品,唔通维也纳咖啡就系奶盖既原祖?😝
Cream香甜浓滑,咖啡够香☺️cream下面系一层层既咖啡,因为最近cream果层系一半捞埋左溶左既cream,再下面先斋啡,一路饮会有唔同口感同味道,几特别,值得一试

总结lunch set质素唔错,环境、服务都好,系悠闲、放松既好地方🥰