2021-05-08 1326 浏览
昨晚一行几人想食海鲜晚餐,但朋友又唔想去大排档嫌地方污糟,如是系旺角揾揾下就揾到呢间「中华海鲜菜馆」,位置都算就脚 系上海街 登打士街 交界,系门口已经有大鱼缸 有游水海鲜😋,见到有鲍鱼、大大只赖尿虾、仲有老鼠班添👍🏿咁我哋就点晒呢几样𩠌,赖尿虾就用最大路嘅做法避风塘炒,而鲍鱼呢就用酥炸方式再配一个甜薯仔食落地出奇地夹,师傅手工好好,鲍鱼炸得好香口,而最特别就系条老鼠班 ,平时多数都系食清蒸,但师傅介绍佢哋用独有嘅手法香煎,出到嚟结果亦都非常好,香得来亦完全不失条鱼本身嘅鲜味,总括嚟讲几道菜都好出色,食材新鲜加上师傅功架都系一绝,所以我哋绝对会再次encore😋😋😋
避风塘赖尿虾
酥炸鲍鱼配甜薯仔