2017-10-10 1110 浏览
西环自从有左铁路后,都开左好多好吸引嘅食店,不论系甜品、咖啡店、台湾菜等,所以即使有时山长水远都要去试下,如果食到好西,远少少都觉得值得的。之前已经去过附近一间台湾菜,觉得好啱口味,成日想心思思回头,但因为上次见到旁边有间「一碗小面」,餐牌以川菜为主,于是中秋红假当日就去左试试。后来先知原来系红磡一碗小面嘅分店,不过呢边就有小炒,选择多啲。餐厅都系小店形式,不过位置都阔落,唔会话背贴背,中午时份,人流唔算好多,直接入座。虽然系川菜,但睇店面装潢都几新式,走文青路线。餐牌供应凉菜、面食、小炒等,面食嘅价钱还好,但凉菜小炒都唔平,定价$48-158,未知系咪份量颇多。本来想点我最钟意嘅酸辣粉,不过见到定价$42,还是决定点其他,怕自己点了会心理唔平衡,因为平常食开嘅酸辣粉都不过二十零蚊。口水鸡 $48虽然只碟睇落就好细,不过鸡有六大件,反而觉得几好食。花雕酒嘅味道都几香而浓,鸡件肉多骨少,唔会太辣水煮牛肉薯粉 $78水煮牛肉面我就转左做薯粉,原来呢度用嘅系扁身薯粉。以个人认知,就系其实好多超市都买得到,一饼饼面𠮶种,上枱时都几难夹开,其实面条系痴到实哂。口感相对冇咁烟韧,类似透明河粉,纯粹

口水鸡 $48
虽然只碟睇落就好细,不过鸡有六大件,反而觉得几好食。
花雕酒嘅味道都几香而浓,鸡件肉多骨少,唔会太辣

水煮牛肉薯粉 $78
水煮牛肉面我就转左做薯粉,原来呢度用嘅系扁身薯粉。以个人认知,就系其实好多超市都买得到,一饼饼面𠮶种,上枱时都几难夹开,其实面条系痴到实哂。口感相对冇咁烟韧,类似透明河粉,纯粹个人口味,比较钟意圆形薯粉。
牛肉加入大量京葱去炒过,食落都唔会好韧或者好老,我就觉得唔够嫩腍,好似平时炒牛河咁偏碎硬。
汤底几重口味,见到有唔少花椒,亦都比较油腻。虽然我点左少辣,其实辣度一般,反而带少少麻。
接近八十蚊但呢个质素,个人认为有点唔值,我宁愿去食碗牛肉面满足啲

肥肠炸酱面 $57
因为第一次黎,未知辣度如何,点左少辣试试,辣度一般,汤底后续有带啲啲麻,食得辣嘅朋友可点中辣起标。
面质有啲似上海面,所以相机食先不能太长时间,否则会浸腍。面嘅份量颇多,接近六十蚊都唔太抵食,胜在食得饱。
炸酱以肉碎为主,严格黎讲称唔上系一个酱。肥肠大约有六至七件,炆得腍身,冇乜嚼头,入口几乎溶咁济,味道方面卤水都几香。
不过男朋友因为呢碗面都屙左两至三日,唔知咩原因啦

自制洛神花茶 $22
饮品选择唔多,点洛神花茶比较淡,唔酸唔咸,叫做食完辣野沟淡下,廿二蚊就唔太值。

整体黎讲,呢餐饭连加一二百几蚊,食物水准同价钱唔太相符,好多川菜面店都做得比佢好食。
一路食一路觉得贵贵地,兼且有少少后悔,毕竟呢度选择多,花同样价钱大概都食到更加回味、值得嘅食店。
2017-10-05