2014-05-14
老友逃离魔掌转新工,话要贺一贺㖞,当然要高兴吓啦 ,去边度食好?既然贺老友,梗喺由佢作主,佢想去边度咪就边度啰。估唔到,拣咗大角咀九龙珀丽酒店嘅星域酒廊Skyzone,话开扬通爽、景观壮阔 ,小弟都甚少出入酒廊,仲要喺酒店嘅酒廊添,今次又可开开眼界 。其实铜锣湾香港珀丽酒店嘅星域都帮衬过,睇番食评,原来已经喺2010年中嘅事,当日所食嘅精选晚餐,真喺有水准,唔知依间星域又如何?不过,环境方面就绝对好过港岛嘅星域。位处酒店30/F嘅星域酒廊,一步出电梯就喺酒廊范围,楼底颇高,布局则跟一般酒廊无异,但灯光就比较光猛啲;主色以黑白配衬,大部份都喺高脚枱櫈,而全黑波浪纹天花令环境破格一啲,唔会太沉闲。店内亦设有大电视,可欣赏足球直播 。然而,酒廊最大卖点,莫过于室外嘅露天用餐区。由于大角咀都喺处于逐步再发展阶段,高楼大厦并未喺好多,所以,正如老友所言:开扬通爽、景观壮阔。而且,一边对外「墙身」喺半身落地玻璃,更让人有种居高临下嘅感觉 。虽然周遭主要都喺住宅,以及一些矮小嘅旧楼,唔及中环好似曼哈顿商厦林立夜景咁养眼,但新旧对立,有份见证转变嘅惰怀,喺另一番情趣。唯一唔好喺全部露天位置都
食得多花生、果仁,来一客爆谷亦唔错,难得咬落脆卜卜。当然,小食仍然有薯片或花生可拣! 餐牌以真皮硬面制作,印有店舖名字,有种格调感。既然喺酒廊,酒类饮品必不可少,有唔同国家出产嘅白酒、红酒,其他烈酒、啤酒都一应俱全,为顾及唔能够饮酒人士,汽水、果汁、咖啡茶亦有供应。 此外,喜欢饮得特别嘅客人,鸡尾酒应该喺你嘅心水,想试又唔饮得酒点算,放心,无酒精鸡尾酒Mocktail一样有得拣 !店员话,假若餐牌无列出想饮嘅嘢,都可以提出,要是做得到,酒保都会尽量满足客人。 Apple Mojito $52(Happy Hour)/ $78(Regular)
主要以苹果糖浆、鲜青柠汁及梳打水沟成,再加块新鲜薄荷叶做装饰,外观非常清爽。朋友话入口极之凉快,饮落感觉爽朗,可谓闷气全消。不过,欢乐时光只喺5:00-7:00pm,对我依啲写字楼打工族,实在太短。 Virgin Night $48(Happy Hour)/ $72(Regular)
外型较似一杯精鸡尾,不过,就绝无酒精,只喺包含新鲜士多啤梨、番石榴汁及石榴糖浆,朋友形容,入口清甜带少少微酸。 Chocolate Kiss $58(Happy Hour)/ $75(Regular)
我哋几杯当中,唯一一杯含酒精饮品。其实,星域嘅精鸡尾都分两大类,一种喺常见嘅,如Long Island、Pina Colada,另一种喺所谓Skyzone Special Cocktails,依杯Chocolate Kiss就喺其一。百利咖啡甜酒加可可甜酒,酒精度唔算高,撞入鲜奶,唧上忌廉装饰,朋友觉得几有趣嘅味道。 Golden Delight $48(Happy Hour)/ $72(Regular)
有芒果汁及菠萝汁两款心水果汁,成为小弟不二之选,Golden Delight喺以芒果汁、橙汁、菠萝汁沟成,鲜甜浓郁,以芒果味较突出 。 翻翻餐牌睇睇有咩选择,其实始终喺酒廊,食物选择唔算多,有好几款美食配酒嘅「套餐」组合,睇落定价唔贵。如果想食得饱肚啲,有个二人用嘅烧烤拼盘;纯粹送吓酒,食吓小食,一系列烧烤小食都喺唔错嘅选择 。不过,最有趣喺,竟然有 甜品提供,仲要唔喺一、两款,认真意料之外,啱啱我哋几个都喺嗜甜之人,点可以唔强攻一下 。 炸鱼薯条(Fish and Chips)+两杯大生啤 $198
对饮得啤酒嘅人嚟讲,真喺好抵,两杯大生啤(500ml)单售正价都要成$70-$85,个炸鱼薯条差唔多半送半卖 ,如果唔好啤酒都OK,可以转汽水或果汁,果汁正价都要成五十几蚊杯架。话佢抵,都唔喺单讲因为配两杯大生啤,仲有就喺份炸鱼薯条一啲都无交行货,3大件炸鱼甚有睇头,脆浆做得够薄,入口甘香松脆,鱼柳食落唔似平价货,嫩滑鲜美,入口有质感,蘸点个自家制嘅他他汁,变得再轻怡啲 ;垫底嘅直身薯条,新鲜炸起,热辣香口,沾茄酱或他他汁都好食;最得意喺用一个疑似印度薄饼包Naan bread嚟载住啲炸鱼薯条,个薄饼包少少脆,食落似饼干多啲。 西班牙小食(Tapas)+ 西班牙葡萄红酒或白酒 $148
同样,唔要红白酒,亦可改汽水或果汁。一客共有3样小食:西班牙辣肉肠、蒜片虎虾、风干火腿卷露笋,除咗虾得3件,其余两样都有4件。西班牙辣肉肠霎眼望埋去,有少少似中式嘅红肠,不过,较为油润,而且,味道咸辣;而虎虾有别一向所见嘅大大只,依家眼前嘅虎虾就细一个码,但肉质几爽弹,好香蒜味;风干火腿卷露笋,火腿虽唔知几多个月熟成,但入口油香,露笋又爽脆,两者甚匹配 。伴碟仲有少少青橄榄同黑橄榄,净食当然颇咸啦,一粒一啖酒,相信会几过瘾。 烧烤拼盘(Mixed Grill Set)$388
烧烤拼盘以圆形铁板烧形式呈送,下面仲加添火酒膏热住嚟食。拼盘份量十足,但因为拼盘为二人份,所以多以两件为单位,有珍宝带子2只、烧大虾2只、烧猪脾2枝、牛柳2件、台湾肠2条、鸡翼4只及烤薯角同少少配菜。整体嚟讲用料不赖,带子大只鲜甜,烧大虾爽口有虾味,烧猪脾咸香惹味,牛柳软腍富肉汁,台湾肠皮脆肉质挺身,鸡翼亦烧得甘香焦脆,薯角也粉腍薯味浓 。 其实,个拼盘仲跟个三色酱:法式芥辣、英式芥辣、泰式酸辣酱,无特别点衬法,可按个人喜好想点就点,唔使拘束。 最后,轮到 甜品登场,实在无谂过晌酒廊会狂扫咁多甜品。其实,餐牌所示一共有6款甜品供应,但我哋虽然只得4个人,但已叫咗其中3款,都咪话唔犀利,因为,其中一款火焰雪山更喺二人份量嘅甜品嚟 。 榛子心太软配香草雪糕 $88
心太软外型做得麻麻哋,虽然个蛋糕有榛子香,又有浓浓朱古力味,可惜流心效果一般 ,对整脏味道无话太大影响,但欠缺视觉效果就总喺若有所失;碟底仲加咗好多云呢嗱汁,见有云呢嗱籽,就知用料有心,个汁几有云呢嗱香,至于个香草雪糕(即喺云呢嗱),好唔好食都只不过喺其次。 法式芒果班戟 $88
一客两件芒果班戟,加埋士多啤梨、芒果、红桑子作为装饰,一红一黄,卖相的确几靓几抢眼。个班戟做得好薄,边位仲有少少焦脆,一切开已见到厚厚芒果肉,些少吉士,香滑滋味 。 火焰雪山配新鲜水果 $128
今晚嘅重点甜品,就喺依道怀旧「火焰雪山」,大大只长碟感觉已够晒大阵仗,再由店长倒酒点火,一时间火光熊熊,尤其晌咁幽暗环境,效果更突出,自然反应就喺即时影唔停 。外层嘅蛋白本身已轻烤过,再经过火烧洗礼,既脆而带点焦香味,咬莴又有种烟韧口感;中间嘅雪糕喺朱古力同士多啤梨味,又夹咗两层蛋糕,冰冻挺实,好好味唔算得,但感觉喺食一种情怀 。 温馨提示,店方设最低消费,每位$88 + 10% ,但环境开扬,感觉舒适,而定价相宜(若果我哋唔喺因为好想试佢啲鸡尾酒,以及点咗咁多 甜品,平均消费应该唔使咁高),同几个朋友坐低,饮吓嘢,倾吓偈,又确实几爽几唔错㖞!在此,祝愿老友转咗新工,晌新环境可大展拳脚,一展所长 !