2017-03-14 236 浏览
有啲餐厅个名就好似好复杂,好长,有啲餐厅就可能系单字,究竟乜嘢名先至令到人哋比较容易记得?我谂呢一个答案每个人有每个人嘅标准,但系呢一间餐厅个名嘅印象比我都几深刻,星级嘅厨师,星厨。呢度嘅环境唔算系好特别,好优雅,但系胜在入去嘅感觉亲切,简简单单嘅设计给人一种简单舒服嘅感觉。餐牌大部份嘅食物都系单点,如果单点想转为套餐嘅只需要加$15就会有个餐汤,嘢饮同埋有个主食都几抵。今日就叫咗个慢煮牛肋骨,呢排兴慢煮,我谂好多人都唔知慢煮嘢食比起平时嘅煮法有咩分别,喺呢一个牛肋骨之中我揾到个答案。牛肋骨一条有前手臂咁长,如果要煮嘅话我谂嘅时间都要非常之长,而且用慢煮嘅方法更加系慢工出细货。但我哋食嘅时候等候嘅时间唔算太长。食落去牛肋骨非常之淋,除左有炆的酱汁味之外,阵阵的牛香不难发现,还吃出淡淡的酒香。拒比起一般嘅煮法嘅肉质较嫩,而且每一个部位都唔会有鞋嘅感觉,我深信呢啲就系慢煮嘅功力。蟹盖虽然被誉为邪恶嘅食物,因为佢𠮶啲胆固醇好高,但偏偏系我最爱嘅。呢到会预先取出蟹膏,攞咗出嚟然后再加火腿,芝士,洋葱等嘅配料一齐落去焗,一啖就可以食晒咁多种唔同嘅滋味!呢个大虾酥皮盒长通粉几特别,酥皮盒嘅酥皮质感

呢个大虾酥皮盒长通粉几特别,酥皮盒嘅酥皮质感就比较软,入边就放咗几只大虾,虾肉嘅质感爽身。配埋长通粉系忌廉蕃茄味,烟烟韧韧。
我最钟意呢到系有冻柠乐可以拣做餐饮,而且罐可乐系可以比你自己加落去,完全系足唒料。
出面成条街都行食肆,有几间我都试过,都系一般。反而呢间嘢食嘅质素,可以比我有意外嘅收获。