2010-06-06
好多人都会觉得食汉堡等如食快餐,但我觉得如果可以安坐舒适环境,细味品尝一下高质素嘅汉堡,感觉绝对唔会输蚀比去高级扒房锯扒。位于尖沙咀海运大厦入面,跟BLT Steak同一集团嘅BLT Burger,餐厅采用欧陆式设计,正好为大家带来一个慢慢叹汉堡嘅好地方,而且我今次更喺呢度有意外发现添...Austrian Wagyu Combos ($168) - 用上来自澳洲宁哥鲁农场(Ningaloo Farm)顶级和牛制成,由于产量极少,所以特别矜贵。每块和牛约重7安士,绝对够晒份量,口感一流。而跟餐嘅炸薯格用Idaho薯制成,热辣辣,香喷喷,好好味~正!除左牛肉,面包本身同配菜都好俾心机去做,绝对唔马虎。据讲面包系每日新鲜制造无隔夜,所以特别松软好味。值得一提系洋葱,好少食到咁好味咁新鲜,大家不妨拎一块出黎净咬,感受下呢种田园感觉...黎到当然要试下呢度signature - BLT Burger Combo ($148),每块汉堡扒重6安士,加埋双层烟肉,生菜同蕃茄,仲有秘制酱汁而炮制,食落每种味道都好突出,但又唔会掩盖到汉堡扒嘅肉味,食落令人雀跃兴奋!呢块汉堡扒有咩特别?原来系采用获美国
呢块汉堡扒有咩特别?原来系采用获美国安格斯牛肉协会认可嘅Black Angus,以八牛肩肉混合牛腰,西冷,牛颈肉同牛肋骨肉等搓成,肉味自然比其他餐厅果啲丰富得多,烧牛肉至medium,再落少少香草同海盐调味,你更可以落单时跟据自己要求唔同牛肉生熟程度,而我就觉得五成熟系最理想喇~!
Combo set当然有饮品,如果唔想饮汽水咖啡的话,可以试下呢度出名嘅Milkshake。今次试嘅系Rocky Road奶昔,散叫要$68真系几贵,跟餐只系加$25就饮到,相对抵好多。朱古力雪糕混入Chocolate Brownie,再打入杏仁粒,上面加埋滑溜嘅忌廉同埋烧过嘅棉花糖粒,朱古力味浓郁到爆晒灯,口感亦好smooth,实在好味到不得了!掂~!
正话一开始,我就话呢度有意外发现...就系Chocolate Cupcake($25)。卖相绝对比满分,底层蛋糕部份好松软,食落朱古力味好浓郁,但又唔会有太甜嘅感觉,绝对推介!另外呢度仲有用上Valrhona朱古力做嘅甜品,似乎就算怕食汉堡嘅女士们,呢度有另一个朱古力天堂等紧你地....
离开餐厅时先知原来Cupcake系可以外卖拎走,款式时时唔同添。除此之外,右手面果只朱古力燕麦曲奇($25)其实几吸引,无奈呢餐食完真系太饱,下次点要黎主攻朱古力甜品!