2012-06-24
今晚可以同老朋友聚会, book咗THE MIRA 国金轩食饭 , 其实自己之前都好想去呢度食饭, 但中式通常都起码有番6-8人先可以食到多D款式菜色!我哋一行7人, 朋友BOOK 台时已订京式片皮鸭, 因此菜色要提前订先可以 ! 等一度一度菜色上台介绍比大家 :1. 京式片皮鸭先以即场片皮, 即时听到皮脆之声音, 加上肉香即传到我脑海 , 未食都感觉到 "皮香及脆" ! 上台后见到有三份卷皮(原味, 菠菜等.....), 我都系第一次见菠菜卷皮, 然后我们便立即配上配料, 入口后直接感受到皮脆肉滑, 油份不太多, 正 !2. 糖脆鳝球 上台初时以为是烧肉排, 睇真D先知系烧鳝, 入口好脆,D骨烧到好似无骨咁, 肉质好鲜及有口感, 鳝身汁酱都好平均, 正 ! 3. 雪鱼估唔到, 雪鱼咁制法都感觉好特别, 唔似一般炸鱼件咁平凡, 入口鲜甜, 鱼身虽然炸过, 但只是轻轻炸过, 所以可以保留到肉汁幼嫩, 绝无冰鲜味! 4. 片皮鸭两食-生菜包 片皮鸭两食-生菜包, 系全晚比较平凡 5. 柱花炒三丝 炒三丝内, 油份唔多, 芽菜带三丝好清爽; 6. 国金炒饭国金炒饭上台时,唔系
1. 京式片皮鸭
2. 糖脆鳝球
3. 雪鱼
4. 片皮鸭两食-生菜包
片皮鸭两食-生菜包, 系全晚比较平凡
5. 柱花炒三丝
炒三丝内, 油份唔多, 芽菜带三丝好清爽;
6. 国金炒饭
国金炒饭上台时,唔系好觉有D咩特别, 人口后觉得好似有D特别, 但唔知系咩, 只系食到炒饭本身口感外, 还有质感, 朋友导出原来系有鹅干在内一起炒, 正