2020-05-21
春水堂为左整靓自己个 open rice 个 profile,我想整返个牛肉面系列,春水堂当然系榜上有名啦。今次 lunch 来到铜锣湾既春水堂,佢地个环境系 open area。依家 d 高档少少既商场都系咁即格局啦,无计,土地问题。条路窄,如果整埋封闭式既话,就好似行超市咁。言归正传,我同我同事叫左两碗招牌牛肉面。春水堂既牛肉面系用香港人平时食既牛展。即系用来卤水,切到一块块,好薄个 d。呢度既牛展超厚,而且好淋。我唔系好识煮野食,但系我估佢系煮左好耐。牛肉汤好浓味,唔觉有味精。我差唔多饮晒成碗都唔觉口渴。面质林林地,有少少粉粉地既感觉,唔系日本拉面弹牙个种,我个人钟意食 d 硬面。葱同酸菜可以俾多 d,可以更加香。点左杯最传统既珍珠奶茶,珍珠细细粒,唔似普通 20 几蚊有 d 赵头又带 d 唔熟既珍珠,又会痴牙既。淡淡地,配返个浓味既牛肉面,几好。最后,价钱有 d 贵,一碗面同珍珠奶茶连加一就 125 蚊一个人,都几贵,性价比中间啦。