2019-05-02
曾经我都系个「不喝饮料会死星人」,每次外出,一定会出入大大小小饮料店。不过而家开到成行成市,我谂有部份人都好似我咁,开始厌厌地。唯独元朗夏茶,令我一而再,再而三回购,黎亲元朗都要饮番杯相对于茶,我比较欣赏夏茶嘅足料水果系列,芝士水果雪沙系列无得输,以芝士奶盖搭配水果沙冰。除左一直好受欢迎嘅草莓,都有时令水果例如芒果、巨峰、桃等,几款都好好饮嘅呢芝士芒果雪沙 $40芝士奶盖唔洗多讲,我觉得份量不多也不少,浓稠度高而滑溜,芝士香少少咸同水果沙冰系最佳配搭。芒果味新鲜浓郁到爆,沙冰质感顺滑,冰感唔算好重,甜度颇高但不涸喉芝士巨峰雪沙 $40颜色更偏深紫,人手去核,连皮柞,一路会饮到好细碎嘅巨峰皮。巨峰𠮶种浓郁香甜、新鲜料足,唔系一般提子可以媲美。芝士奶盖厚而稠,存在感强,我更钟意用饮管将两者混合饮。巨峰嘅雪沙相对其他产品粗粒,冇咁细腻顺滑,冰感强啲。时令水果黎架,要饮就要快,哈哈芝士草莓雪沙 $38草莓雪沙一向系我地首选,连芝士奶盖都有草莓味、果肉,制作有诚意,有少少奶昔感觉。士多啤梨唔系甜到爆炸𠮶种,带自然果酸香气,饮落清爽,当然冇香精药水感而且保留少许果肉;沙冰打到滑溜,冰感冇咁重。暂时
芝士芒果雪沙 $40
芝士芒果雪沙
芝士巨峰雪沙 $40
芝士巨峰雪沙
芝士草莓雪沙 $38
芝士草莓雪沙
暂时黎讲,香港冇第二间我地咁欢喜嘅水果沙冰。