2015-05-16
今日一收工就一行六人柴娃娃去深水埗觅食,由于要去鸭疗买d野,所以就响openrice拣左「容记」。店内环境简单普通,摆左几张大台,7点到店唔使排队,但店员同我地讲用餐时间只有1.5小时⋯甘短时间当然就要捉紧时间~菜上得好快!我地几个人就点左几碟小菜⋯沙拉骨:酸酸甜甜,味道都ok,但一两旧就止,因为食太多会漏。招牌烧腩仔:味道都ok,不过芥末酱有点与别不同,呢度系用青芥末,都系用返传统黄芥末会令腩仔味道出一点!皮不够脆,肉质入味较嫩⋯但称之为招牌就有点那个喇!椒盐鲜尤:尤鱼新鲜鲜甜,可惜炸得不够火候,太湿,面粉比较糊口,唔脆!而且味道唔够椒盐,只能叫炸尤鱼⋯椒盐墨鱼嘴:都系一样炸得唔够火候,面粉太湿,但墨鱼口感弹牙!草菇扒时蔬:生粉羡太重⋯椒丝通菜:普通水准!豆腐蒸鱼云:都系打茨太杰,调味过重,盖过鱼的鲜味。虾饼:肉质弹牙,可惜又系炸得唔够火候,表面好湿。最意想不到既反而系个菜干蚝仔粥,好鲜甜,好香!总括,都系普通之作!炸功方面应该作改良,因为炸出黎个卖相唔吸引⋯食物茨汁亦不要太过!最后:埋单𠮶位小姐员工太串嘴,态度嚣张!张单可以摆响台,一大班人埋单当然需要小小时间,系正常!佢竟然单不离
草菇扒时蔬:生粉羡太重⋯
椒丝通菜:普通水准!
豆腐蒸鱼云:都系打茨太杰,调味过重,盖过鱼的鲜味。
虾饼:肉质弹牙,可惜又系炸得唔够火候,表面好湿。
最意想不到既反而系个菜干蚝仔粥,好鲜甜,好香!
最后:埋单𠮶位小姐员工太串嘴,态度嚣张!张单可以摆响台,一大班人埋单当然需要小小时间,系正常!佢竟然单不离手,不停讲价钱系几多,重复再重复,直至我地喝停佢,先肯摆低张单。佢既态度真系好唔识尊重客人,其实系一个饭后污点!