2003-11-05
数日前老妈子生日,决定去王家沙试试..由于迟放工,所以去到时d前菜己经比屋企人扫哂..四条友叫左蟹粉汤包,皮蛋豆腐,乜乜鹅肝,生煎包,菜螃蟹,虾仁双面黄,乜乜炒年糕,后尾见蟹粉汤丸$20得两粒,又试左一客,再叫埋豆沙窝饼同酒酿丸子做甜品..蟹粉汤包--几正,个人认为比得上台湾永康街鼎泰丰老店..皮蛋豆腐--唔错,皮蛋黄够香同熟,冻食几清新..乜乜鹅肝(唔记得全名)--冇得顶!初初谂住叫呢d 菜九唔撘八,好食极有限,谁不知鹅肝甘香之余且量多,四个人食都有剩..竟然系全晚最好味且惊喜既一味菜..生煎包--唔错,新鲜煎起,咬落肉汁四溅,一流~菜螃蟹--唔掂,感觉上太熟,蛋白煮起一旧旧,好似冇咩汁咁..加上味道又麻麻,都系北京酒楼好好多~虾仁双面黄--不知所谓,之前睇杂志同餐厅网页吹到好似识飞咁,到头来系一d 冇鲜味既虾仁加冇咩味既献汁加落一d 干脆既面上,真系淡得好紧要,唔多识欣赏..乜乜炒年糕--不愿置评,因为一向都唔爱食炒年糕,系妈子钟意食先叫..蟹粉汤丸--一到个卖相吓一跳,一碗清水装住两粒汤丸,跟住试试d 水,真系剩滚水..同哥望一望两粒野,一橙橙地色,一绿色,初初都以为系一种卖相,
由于迟放工,所以去到时d前菜己经比屋企人扫哂..
蟹粉汤包--几正,个人认为比得上台湾永康街鼎泰丰老店..
皮蛋豆腐--唔错,皮蛋黄够香同熟,冻食几清新..
生煎包--唔错,新鲜煎起,咬落肉汁四溅,一流~
蟹粉汤丸--一到个卖相吓一跳,一碗清水装住两粒汤丸,跟住试试d 水,真系剩滚水..同哥望一望两粒野,一橙橙地色,一绿色,初初都以为系一种卖相,咬一口橙色既,几香蟹味,不过十蚊粒略贵..跟住我哥吞左成粒绿色丸,发现原来唔系蟹粉,相信系比错左..不过食都食左,死冇对证,厨房既疏忽令整餐饭蒙上污点..
甜食--热呼呼既豆沙窝饼好难唔好食,不过酒酿丸子味道有d 怪,唔系太能接受..
埋单五百几,唔系平,不过一试冇妨,个人认为点心出色,其余既炒面饭就失色一d..
要一提系waitess既common sense,个汤丸黎到时,佢地不慎将只匙跌左落d 水度,佢竟然够胆死当住我地面问我地借对食过既筷子将只匙"了"番上黎,过份..比d 火爆d 既客一定拍闹人..真系...