2019-09-25 1721 浏览
本身好钟意食肠粉,见有报章介绍过,喺屋企附近点都要试下,但老实唔系好识欣赏呢类肠粉,所谓有个石磨但真系无米香味,质地系胶胶地,我都系钟意茶楼或粥舖个类先有米香味。肠粉唔啱我口味,见佢间唔中会有绿豆沙,有次行过就试一次,过甜,而且佢系开芡整到佢杰身,口感好差,好多年前平价茶楼先会咁样打芡...........另外亦食过不同味砵仔糕,见多数人食黑糖红豆,但我觉得只系死甜,其实原味好啲啲,当然有人会唔钟意原味觉得啲豆味好似有啲苦味。而芝麻又系无乜味,无豆感觉仲胶。最大问题系佢全部砵仔糕都唔软熟,好硬胶,我喺街一食咁硬就唯有拎返屋企整热佢睇下会唔会软啲........总之觉得自己俾咁多次机会佢,最后自己中晒大伏,特登写低提醒自己唔好再中伏。系个粥正常唔伏。
所谓有个石磨但真系无米香味,质地系胶胶地,
我都系钟意茶楼或粥舖个类先有米香味。

而且佢系开芡整到佢杰身,

系个粥正常唔伏。
题外话/补充资料: 谂住街坊舖无谂过要打卡,所以无影过相,但试过咁多次真系不吐不快
2019-09-20
5 分钟 (外卖自取)