2018-02-10 321 浏览
天气已经冻左好多日,最啱食番餐热辣辣,今日与友人相约到大煲皇煮厨食海鲜! 可以选择打边炉或者蒸气石锅,既然想食海鲜的我们,当然选了后者。蒸气石锅海鲜餐共可选择3款粥底,包括南瓜排骨粥、瑶柱鲜淮山粥和健康五谷杂粮粥。而海鲜除了各种贝类和美国龙虾,可自选5款海鲜,再任选其他配料。落左单,侍应很快送上前菜 – 炸三文鱼骨香脆可口,炸好后的三文鱼骨撒了点椒盐,所以咸香可口,我一连食了好多件。友人不想食活鱼刺身,可以转例牌烧鹅,一上枱,已经闻到好香,烧鹅皮色泽金黄、皮脆肉嫩,不会过咸,沾点酸甜酱滋味非常。首先上枱的海鲜是龙虾和贝类,可以用同一个时间蒸,所以可以一齐落锅,咁就可以不停蒸不停食,唔使望住等到颈都长。哈哈。龙虾超厚肉,仲有好多膏,真系望到都流晒口水呀!肉质鲜味弹牙,就算唔沾酱汁都好够味,反而沾点膏一起食,鲜味更突出。我同友人都食到舔舔脷!贝类虽然都几厚肉,但就相对普通,不过都无沙同鲜味。日本元贝真系超大粒呀,大过个拳头呀,元贝肉吸收左炸蒜的香,再加上本身的鲜,超级好味,仲要啖啖肉,好满足。群边都好好味,弹牙爽口,粉丝吸收晒两者既味,更加滋味。象拔蚌虽然细只D,但都好厚肉,夹埋粉丝炸蒜一

,不会过咸,沾点酸甜酱滋味非常。
龙虾超厚肉,仲有好多膏,真系望到都流晒口水呀!
贝类虽然都几厚肉,但就相对普通,不过都无沙同鲜味。

象拔蚌虽然细只D,但都好厚肉,夹埋粉丝炸蒜一齐食,好味!而鲍鱼可能蒸耐左,比较韧。
肉蟹真系好厚肉,仲好多膏添!肉质鲜弹,夹埋膏一齐食,好邪恶但好滋味。下面仲有D捞左炸蒜的糯米,吸收左肉蟹的鲜味和蟹膏的香味,食得好满足,冬天食仲好暖胃添!
另外仲叫左虫草鸡,好滋补。鸡肉都好滑,而且食左咁多次蒸锅,真系第一次食蒸乌冬,又几好味㖞!
肥牛片都好味!不过唔太钟意肥既我就稍嫌蒸既方法去油唔够啦。
最后食埋个瑶柱鲜淮山粥!头先食过既咁多款海鲜的鲜,再加埋瑶柱的咸鲜,个粥真系无得顶,明明已经好饱,但都忍唔住食左两碗!
2018-01-25
  • 美国龙虾