2024-03-05 966 浏览
趁住早两日天气又冻返🌀梗系要捉紧食煲仔饭🍲嘅机会啦,今次就来到位于天后嘅小菜餐厅《尝喜大不同特式餐厅小厨》,听闻呢度嘅煲仔饭系用炭烧,之前都有朋友来过,饭后都一致好评👍另外,餐厅除左煲仔饭出名之外,仲会有各式各样大排档嘅小炒。提提大家,来呢度食饭最好预先book枱,因为当晚我地六点坐低之后,隔左一阵已经差唔多坐满晒。同埋餐厅要预留食材,有啲𩠌菜需要前一日打电话去留定。~🤩梅菜肉饼饭(HKD85) & 白鳝排骨饭(HKD90)煲仔饭嘅份量唔系好大,唔大食嘅话,一煲够一个人食。我同女朋友两个人就决定一人叫一煲再另外叫个小菜试下。先讲下煲仔饭上面嘅𩠌先,调味恰好,唔会掩盖到食材本身嘅鲜味,相信系餐厅对自己挑选新鲜食材嘅信心。到主角煲仔饭,我觉得厨房师傅系有用心去烹调,因为用炭烧嘅情况下,啲米饭粒粒分明,唔会太多水一「pat」亦唔会太干身。当然,煲仔饭其中一个主角「饭焦」都非常出色,咬落香脆可口,但又唔会太㶶。我地两个眨下眼就食晒两煲饭。🤩大不同小炒皇(HKD108)我地惊唔够饱所以就叫多碟小炒皇试下。用料丰富,虾仁同虾干size都唔细,调味略厌重味左些少,不过用来送啤酒嘅话重味些少亦无不可。
~

🤩梅菜肉饼饭(HKD85) & 白鳝排骨饭(HKD90)

🤩大不同小炒皇(HKD108)
但最可惜嘅系佢太过油,可能因为厨房开始忙,一时心急重手左,呢点有啲失望。

伙记嘅服务中规中矩,有啲位都有改善嘅空间,例如煲仔饭送到时伙记帮忙淋完豉油就行开左,无提示到等一等先好再打开个煲,呢一点唔够细心。但想赞下餐厅内嘅一位男士(应该系老板),我地埋单时佢咁啱坐系收银位收钱,好nice地问对啲食物满唔满意,我地当然对煲仔饭大赞啦,但同时都有提出个小炒皇油左啲,佢听后立即认真回应「下次我地会改善」。睇得出佢对餐厅嘅出品系有要求,会想改善做得唔好嘅地方,呢一点好respect。👍

💵价钱合理
🤵‍服务合格,但有改善空间
👨‍🍳食物唔错
🍲想食煲仔饭一定要来试下