2024-11-30 330 浏览
湾仔呢间叫做「痴胶鸡」嘅专门店真系特别啱而家天气开始转凉嘅时候嚟帮补返啲身体。佢主打嘅养生汤底配米线,简直系暖笠笠嘅幸福滋味!首先我一定要提佢哋嘅胡椒猪肚鸡米线,一上枱已经闻到浓郁嘅胡椒香,啲汤底一饮落又暖胃,真系好舒服!猪肚炆到又腍又入味,而鸡肉就滑到好似入口即化咁,简直一流。另一个推荐嘅就系药膳黄酒花胶鸡米线,呢个汤底药膳味同黄酒嘅香气都相当浓郁,饮落感觉好补身。花胶弹牙又入味,鸡肉依然系超级滑溜,重点系成煲汤用火炉keep住热辣辣,真系食到尾都暖哂成个人。饮品方面,我试咗自家制冻罗汉果胎菊花,清甜又解热气,最啱打边炉后饮。而冻咸柠梳打就系清爽又唔会太甜,仲可以拣少冰少甜,贴心到不得了。最后小食方面,必试嘅系金砖豆腐,外层炸到金黄香脆,内里豆腐滑得嚟仲有豆香,配埋椒盐真系冇得输!