2016-02-12 2974 浏览
年中都试唔少新餐厅,但大部分都系一次即止,甚少回头,当中只有大约一成系久不久又想再食,一门就系其一。第一次去一门大约系十年前,自从食过佢的玉子烧就一直念念不忘。玉子烧有好多种口味:芝士、杂菌、蟹肉等等,但我只喜欢咩都冇的原味($48),咁先品尝到蛋汁甜味。自己都整过几次玉子烧,要做得好唔容易,就算系其他日式餐厅都唔系间间有水准。呢度的玉子烧系有一手,软绵到好似绵花,几乎入口即溶,内里充满蛋汁,加少少酱油同萝卜蓉更加美味。唔知大家细个有冇睇味吉阳一,食到好味嘢会系云上飘好似有点夸,但我食呢度的玉子烧真系会有幸福感觉,佢就系我的comfort food。做得居酒屋当然串烧都要有咁上下,我钟意食牛舌($42),虽然偏薄身,但都几爽脆,调味亦唔过咸。其他系盐烧鳗鱼($55)、汁烧带子($35)、鸡肉串($25)、免治鸡肉串($25),我只试到后两者,都系预期中的味道,但起码唔会烧得干。居酒屋就算有提供寿司,通常款式唔多,同埋比较少逐款点,一门寿司都系杂锦款式,分别在于数量,10件($250)有海胆、虾、吞拿鱼碎军舰、三文鱼、带子、吞拿鱼等等,几丰富,鱼多饭少,卖相都标准,鲜度ok。蛤蜊香草铁锅
做得居酒屋当然
蛤蜊香草铁锅烧($78)类似清酒煮蚬,不过换左牛油香草汁,味道更香,净饮都一流。蛤蜊唔系大只,但每只都好厚肉鲜甜。
想饱肚可以食石头饭,
泡菜豚肉石头烧饭($75)大概可以分到5碗,热辣辣之余仲有少少饭焦,泡菜酸辣惹味,算有水准。
在此再感谢朋友请客

值得去指数:
题外话/补充资料: 注意要记得订位,walkin比较难,仲有繁忙时间限食1.5小时。
  • 厚烧玉子