2017-09-09
星期六嘅中午,金钟太古广场试吓呢间日本料理,店内空间感十足,环境清幽,唔会太嘈杂,可以慢慢享受午餐呀睇吓餐牌,价钱都有平有贵,丰俭由人,但午市都咁少人嘅。先叫杯柚子酒$88解喝先,日本果酒真系好香,好易入口,所以饮得多好易醉,揸车就唔好饮呀。点咗5款刺身$348,鱼肉冇雪味,又唔系啱啱喺雪柜攞出嚟仲冻冻地,而系溶好晒雪喺室温嘅温度,食落水未至于入口即溶,但鱼嘅香甜都一一感受得到。大虾野菜天妇罗$128,我对天妇罗冇咩兴趣,但呢个天妇罗粉浆啱啱好,唔会一咬落去就甩过晒,虾又新鲜,有弹性,又甜。本店杂锦鱼生饭$258,鱼生真系好好味,饭上面仲有海胆,好甜好正呀,大虾都系啫,其实一个人自己嚟食碗饭,加杯威士忌都够。蒲烧鳗鱼饭,鳗鱼肥美,烧汁又正,呢个饭又系可以自己一个嚟食,再加杯清酒。两个人唔算大食,但系两碗饭都食唔晒,下次唔好叫咁多物先得呀。
睇吓餐牌,价钱都有平有贵,丰俭由人,但午市都咁少人嘅。