2017-11-06 99 浏览
今日因为一个test而好伤心!同左男朋友讲,佢即刻出嚟揾我。仲带咗我去呢间又神秘又有情调嘅cafe!我就一于将悲愤化为食量!呢间cafe离荃湾站唔算远,我哋大概行咗10分钟就到啦!一行入去觉得入面黑黑地,有少少halloween嘅感觉。我哋迫不及待要点嘢食,因为真系好肚饿!佢系猫猫主题,墙上全部都系猫猫,好qq每张枱都点蜡咗烛,好浪漫呀!我哋拣咗前菜(龙虾浓汤、野菌忌廉汤),小食(Hoegaarden啤酒煮蚬),主菜(澳州肉眼扒、烤带子南瓜意大利饭),甜品(意式奶冻、朱古力布朗尼蛋糕),饮品(茉莉花茶)龙虾浓汤有少少忌廉系面,食落系好浓郁嘅龙虾味,有少少甘甘地嘅味道,好好味!而且真系有龙虾肉喺到,仲要都几多下架!超正!!野菌忌廉汤应该系将啲野菌打碎再加入忌廉嚟煮。食落好浓野菌味,有小小咸,可能系我饮咗几啖龙虾汤再饮呢碗!不过呢个真系好浓郁,好香!Hoegaarden啤酒煮蚬,超重啤酒味!蚬都好大只,好鲜甜,而且系完全冇沙嫁!仲有加左啲配料,应该系三色椒,丰富左个口感!对于超中意食蚬嘅我地真系觉得好惊喜!平时通常都系中式炒蚬嫁咋,今次又可以试下整呢个送俾男友食啦!牛扒系我嘅favorit
佢系猫猫主题,墙上全部都系猫猫,好qq

每张枱都点蜡咗烛,好浪漫呀!
龙虾浓汤
野菌忌廉汤

Hoegaarden啤酒煮蚬
烤澳州肉眼扒(10oz)伴烧汁
牛扒系我嘅favorite!真系去到边都会拣牛扒黎食!超好食啊唔系讲笑!呢块澳洲肉眼扒,我地拣左6成熟!佢真系整得刚刚好!冇多冇少啊!系我地最爱嘅熟度!肉质鲜嫩,配埋烧汁嘅味道真系一流!而且,块扒仲好大块,食到好滋味啊!配菜丰富,牛扒底其实仲有薯蓉!薯蓉真系超滑超香!!!另外,番茄仔咬落去bit晒啲汁出黎,真系好正啊!
烤带子南瓜意大利饭
烤带子南瓜意大利饭系我成餐饭觉得最最最好味嘅食物!首先讲下带子,烤得好香!食落几烟un,好有口感,亦好新鲜嘅味道!而南瓜意大利饭虽然有少少济,但系超香南瓜味!饭亦唔会整到好捻,系意大利饭个种粒粒分明嫁!超好食,如果再硬啲仲好!我真系超中意呢个饭啊!
茉莉花茶
茉莉花茶,虽然系茶包,但真系好香茉莉花嘅味道。唔系平时啲茶包冲出黎都冇咩味个种!系无论饮落口定闻,都好香茉莉花味!高质啊!而且,我有少少咳,饮翻杯热饮就岩晒啦!清新嘅感觉啊!
意式奶冻
意式奶冻应该系我食过咁多奶冻最好食嘅一间!我中意佢嘅蛋实啲,唔系个种食落口即溶个种!呢啲先有实在嘅感觉!士多啤梨汁酸酸地,好开胃!士多啤梨都好新鲜,好多汁啊!
朱古力布朗尼蛋糕
朱古力布朗尼蛋糕好重朱古力味,而且唔会好甜!好浓郁嘅味道!但始终都系蛋糕,较济!朱古力酱都好浓郁,我每食一旧brownie都会点满一大旧朱古力酱,好match啊!

呢间cafe嘅大厨整嘅食物好有质素,选料好新鲜,对每一样食物都好有要求,就算个晚好多人,亦整得好有水准,好有心思!仲有,上菜嘅时间拿捏得好好,唔会好快,亦唔会等好耐!餐厅气氛好好!总结黎讲,好满意,必定再去啊!佢仲有派左张卡比我地,下次同朋友再去可以有discount,已经即刻约左朋友啦haha!
2017-11-02
龙虾浓汤