2020-03-17
话说上星期约咗三个朋友食饭,whatsapp 了Ocean,预订咗头盘、主菜、甜品。因为疫情关系, Ocean亦都将所有枱分隔开,避免感染。免费的餐前小菜:薄脆鹅肝酱很开胃的小食,不再原本的Menu上,一开始已经有小小的惊喜。头盘:炸黑毛猪沙律及蟹肉黑鱼子椰菜花汤老实讲句个沙律冇乜特别。个汤就不得了!没有加cream,只是将好多好多好多的椰菜花搞溶,感觉非常清新,热度一流。主菜:选择一:油浸三文鱼选择二:慢煮法国白鸽选择三:慢煮西冷牛下腹呢个时候突然间个朋友因为工作问题嚟唔到,Ocean好好咁话虽然准备再食菜但系唔会收钱。我哋一个人叫咗白鸽,两个叫咗牛。食完居然要多一份白鸽。白鸽同牛都系慢煮嘅,入口即溶,外面脆脆的一层,里面medium rare到完美。值得一题系佢所有配菜,尤其薯仔都非常非常好食,绝对唔马虎。甜品:选择一:菠萝椰子七重奏选择二:Creme Brûlée菠萝椰子都算清新,有少少分子料理嘅泡沫。Creme Brûlée consistency 都非常满意。Ocean 同个大厨分属夫妻,服务态度非常好,分享好多自己的生活经验,同客人有讲有笑有交流。食完一餐好开心好满足之后,
免费的餐前小菜:薄脆鹅肝酱
选择三:慢煮西冷牛下腹
甜品:
选择一:菠萝椰子七重奏
选择二:Creme Brûlée
Ocean 同个大厨分属夫妻,服务态度非常好,分享好多自己的生活经验,同客人有讲有笑有交流。食完一餐好开心好满足之后,亦有五款茶俾大家拣。
今次已是我第三次去到呢一间餐厅享用,每一次都比我好窝心好满足嘅回忆。