2019-10-29 880 浏览
上星期同朋友去左湾仔呢间餐厅食omakase,一次过满足我嘅食欲同心灵上嘅渴求。食材新鲜,菜式新颖,厨师系处理食材同设计菜单上面落左好多心思❤️.我地坐左系吧台嘅位置,可以睇住厨师准备食物嘅过程,食呢餐饭嘅途中都有同厨师倾下计,所以不知不觉餐饭都食左3个钟😂.Omakase有分两个价钱,$1180 同 $1680,同样包左沙律、前菜、刺身6点、吸物(汤)、和食、冷物、寿司4点、卷物同自家制甜品,两者分别在于选用食材嘅等级。而家做紧优惠,$1180 set 会买一送一,好抵食!.以下系我今次食左嘅菜式:- 苹果汁清酒酒味唔浓,甜甜地几好饮。- 樱花茶侍应会拎住一盘有唔同款式嘅茶杯俾你拣,拣好自己想用嘅茶杯就可以品尝樱花茶啦👍🏻味道比较淡,有少少樱花味,壶茶系用蜡烛座住,所以唔洗担心会冻哂。- 牛油果他他我好钟意食牛油果,所以呢个菜式我好满意。牛油果挖空,放入几种刺身,包括有三文鱼、呑拿鱼等等,上面淋满wasabi牛油果酱。食落无平时牛油果好腻嘅口感,取而代之系好滑身嘅牛油果酱,加上wasabi嘅微辣同新鲜鱼生嘅清新,呢个菜式好开胃。- 烟熏蛋配烟熏鸭胸上碟卖相好靓,雀仔、雀巢同蛋摆放一齐嘅
以下系我今次食左嘅菜式:
- 苹果汁清酒
酒味唔浓,甜甜地几好饮。

- 樱花茶

- 牛油果他他
牛油果他他

- 烟熏蛋配烟熏鸭胸
上碟卖相好靓,雀仔、雀巢同蛋摆放一齐嘅设计几得意。烟熏蛋味道似铁蛋,不过无咁硬,唔错。烟鸭胸调味偏甜,都算juicy。
烟熏蛋配烟熏鸭胸

- 海水
呢杯海水由海带同矿物盐水组成,饮一啖用黎清一清味蕾。

- 刺身
有金线鲷、靖鱼、𫚭鱼、池鱼、拖罗同鱼子刺身。靖鱼系腌制过嘅,所以食落有啲似熟左嘅靖鱼。值得一提嘅系个鱼子盒!望落同真鱼子无分别嘅三色鱼子,竟然系用海藻整成!餐厅为左支持可持续发展嘅理念,特登整左呢个份子料理去取代真鱼子,好有心思。因为唔系真鱼子嘅关系,所以食落完全无腥味,平时好怕鱼子嘅我食得好开心😃
刺身六点

- 木鱼牛骨汤
汤壶设计好特别,有啲似科学用嘅本生灯,放系下层嘅牛骨汤系煲滚之后就会蒸发上去上面嘅木鱼层,木鱼会过滤油份,所以之后饮嘅汤会无咩油同带有阵阵木鱼味。
木鱼牛骨汤

- 报纸鸡卷
「报纸」系用食用墨系米纸上面印上字体而成,食落同普通米纸无咩分别。虽然米纸有啲硬同厚身,但系鸡卷入面嘅嘅鸡肉嫩口juicy,配上照烧汁好惹味。
报纸鸡卷

- 鲍鱼肝酱
鲍鱼口感弹牙,配菜经香浓肝酱煮过都好好味道。
鲍鱼肝酱

- 土制菠萝雪葩
食左几个浓味嘅菜式,黎番一个refreshing嘅甜点确实系唔错。雪葩入口好滑,味道酸酸甜甜,好消滞,食完呢个就可以继续食下面嘅寿司噜!

- 豆纸寿司
粉红色嘅豆纸折到好似一个纸盒咁,好靓,入面嘅系海胆寿司,海胆系蒸熟左嘅,咁食海胆都系第一次。
豆纸寿司

- 咸鱼豆腐白菜寿司
呢个系我认为成餐饭最有心思嘅菜式,厨师用烧马友鱼、豆腐酱同白菜寿司去表达「咸鱼、豆腐、白菜都好好食」,象征住香港人嘅狮子山精神。
咸鱼豆腐白菜寿司

- 鱼虾蟹寿司
呢个寿司上面有齐鱼虾蟹嘅元素: 炸虾+炸鱼鳞皮+蟹膏酱,寿司饭系用左龙虾汤煮嘅糯米饭,味道香浓又烟韧,几好食。
鱼虾蟹寿司

- 低温鹅肝配窝巴
第一次食低温鹅肝,原来口感同平时煎嘅鹅肝好唔同,质感系creamy d 无咁油,但食落会腻啲,所以餐厅准备左醋俾客人加上去食。个醋好好食,系用左黑醋加蜜糖整成,酸中带甜,中和左低温鹅肝入面嘅酒味。鹅肝配窝巴,我觉得呢个配搭好食过平时嘅鹅肝多士。
低温鹅肝配窝巴

- 辣呑拿鱼卷
呑拿鱼卷加入日本辣酱同沙律酱调味,带微辣。伴碟嘅意大利青瓜同莴笋都好食。
辣呑拿鱼卷

- 鳗鱼寿司
鳗鱼饭酱汁调味几好,连下面嘅寿司饭都入味好食。

- 鱼鳞啫喱、焦糖多士、巨峰提子梳打
为左物善其用,餐厅用左先前炸鱼鳞片净低嘅鱼鳞精华整啫喱,因为无额外添加鱼胶粉,所以食落口感无平时嘅啫喱硬身,但我几钟意。成餐饭以甜点结尾,好满足。
鱼鳞啫喱、焦糖多士、巨峰提子梳打

整体黎讲,餐厅俾我感觉系好用心机去对待客人同每一碟料理,而且食物质素都几好,性价比高,好值得大家去支持同帮衬下❣️
2019-10-25
牛油果他他