2021-04-12
著名私房菜由观塘搬到大角嘴一段时间今日同老公一于试下首先午餐送老火汤,今日系老黄瓜南北杏煲猪尾骨汤,未饮之前以为普通野啫,点知....先饮一口,哗....好浓味,完全饮得出煲咗好耐,口𥚃面就好似有几只猪系到游走,而且系无味精,简直去湿一流!$55。叉烧炒滑蛋饭 宝哥担心蛋太生会对陪份人肠胃唔好,已经炒熟d,但蛋仍然非常滑,叉烧粒又够林。宝哥重点提示佢系用天然糖再加秘方去调配叉烧,天然糖唧系咩糖?其中一种系甜菊糖,豉油都系由宝哥自己调较,出面其他店绝对食唔到!厨师宝哥私人醒咗两旧暗然销魂饭嘅叉烧俾我食,今次唔系叉烧粒啦,系2大旧叉烧呀,可以再试真d啦,叉烧有种好特别嘅甜味,类似生果甜味但又带点花香味,而且肥瘦均匀,好够林,好味呀!$58 。果醋果肉猪扒饭首先佢个汁好开胃,又唔太酸㖞,食一口饭,哗...好味㖞!再食一啖猪扒,好松软㖞,个种松软系完全无肉松粉或梳打粉拿过个种松软,既系咩?天然松软啰,食得出厨师嘅心机呀!重点系食完成餐饭一d都唔口干,好明显系无咩甚至系无落味精,可以感受得到厨师对食物嘅热诚同执着,非常难能可贵
今日同老公一于试下
$55。叉烧炒滑蛋饭